Nieuwsbericht

18-04-2016

De oudste van Nederland - 17-4-2016

Na in het voorjaar drie keer achter elkaar de marathon van Rotterdam te hebben gedaan, werd het tijd voor een andere keuze. Na enig wikken en wegen gekozen voor de marathon met de langste historie in Nederland: de marathon van Enschede op 17 april 2016. Enschede kent niet het snelste parcours (er zit wat reliëf in en een U-turn) en bestaat ook nog uit 2 ronden (waar ik mentaal toch wat meer tegen op zie), maar daar staat een strakke en goede organisatie tegenover én een enthousiast publiek.


Met mijn trouwste supporter en eega Carleen, hebben we er een heel weekend Enschede van gemaakt, met – om de beentjes te sparen – wat meer fietswerk dan loopwerk op de zaterdag, goed gegeten en gedronken (alhoewel na ruim een maand zonder alcohol één Leffe Blond al stevig doortikt).De weersvoorspelling voor de zondag was niet al te best. Voor het vroege ontbijt (6.30 uur) had het nog flink gehoosd, en de temperatuur zou niet boven de 10o C uit komen.


Dan is het weer twijfelen over een goede kledingkeuze; uiteindelijk toch voor korte broek en hemdje gegaan. En dat bleek met een doorkomend zonnetje geen verkeerde keuze. Om 10.00 uur gestart, met een schema van 4.05 min/km in mijn hoofd. Om op schema te blijven na 10 km een wat grotere groep achter me gelaten, maar dat betekende wel dat ik meer dan 30 km solo heb gelopen. En dat brak wat op bij de laatste 4 km van de twee ronden, waar de wind vol tegen stond. Na een ronde het doel in mijn hoofd maar bijgesteld naar een tijd van 2.55 uur. Het parcours was afwisselend, en ik bleek de twee ronden minder erg te vinden dan gedacht. Redelijk ontspannen gelopen (behoudens mijn gebruikelijke euvel: niet naar de toilet kunnen vóór de start, maar wel redelijk snel na de start) en de man met de hamer weer niet tegen gekomen, alhoewel de laatste km’s (weer tegenwind) even buffelen was. Een eindsprintje was nog nodig om het bijgestelde doel te halen. Eindtijd: 2.54.57! Betekende de derde plaats in mijn categorie (of je de prijs dan ook krijgt valt nog te bezien – de prijzen van de (halve) marathon Utrecht zijn bijvoorbeeld nog niet uitgereikt).


Carleen combineerde het supporteren met het lopen van de 10 km. Het lukte haar wel een PR te lopen: 50.05. En met iets dunnere kleding (zij was gestart in lange broek en twee laagjes boven) had de magische grens van 50 minuten geslecht kunnen worden. Dat blijft dus een uitdaging voor een volgende 10 km (“ik moet gewoon bij die pacer van 50 minuten blijven en niet te snel vooruitrennen, dat bezuur ik dan op het eind weer”)


Al met al een geslaagd weekend. En voor wie een keer een andere (voorjaars)marathon dan Rotterdam wil lopen, zeker een aanrader. Als je het vergelijkt met Utrecht – een ander alternatief in het voorjaar - is het veel beter georganiseerd, en met ruim 1000 marathondeelnemers toch ook echt wat grootser.


Marc Laeven
Lees meer berichten