Nieuwsbericht

27-05-2015

Hardloop4daagse Apeldoorn

Elk jaar wordt met Pinksteren een uniek evenement georganiseerd: de hardloop4daagse. Het is –het zal jullie niet verbazen - een vierdaagse wedstrijd in en om Apeldoorn. De opties voor deelname zijn een 60 en een 100 km verdeeld over 4 of respectievelijk 6 etappes.


Op vrijdagavond vindt de eerste etappe plaats en de laatste etappe is op Pinkstermaandag. De 60 km lopers lopen elke dag 1 etappe. De 100 km lopers lopen op zaterdag en zondag 2 etappes. De parcoursen zijn stuk voor stuk prachtig. Ze voeren over fietspaden en goed begaanbare boswegen door de mooi bos en heidegebieden van Apeldoorn. Geen kilometer is vlak. Elke etappe start op een andere (vaak bijzondere) plek zodat je nooit over dezelfde weg loopt. Uniek is de tijdloop, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de tijdrit in de Tour de France. Je start in omgekeerde volgorde van het klassement.


Ondergetekende, Paul Koedam en Liesbeth van der Veen hadden zich ingeschreven voor de 60 km, aangemoedigd door de enthousiaste verhalen van onder andere Rob Jodies. Bij de eerste etappe van 17,1 km op vrijdagavond in de omgeving van Hoog Soeren stonden we enigszins nerveus aan de start. Maar na een paar kilometers was de nervositeit weg en liep een ieder in zijn of haar tempo naar de finish. Onderweg was de bewegwijzering en de verzorging dik in orde. Het was een fraai parcours dwars door de Veluwe. Na afloop van de etappe begint de voorbereiding op de volgende etappe al weer. Goed eten en drinken, rekken, strekken, uitlopen en uitfietsen zijn vaste ingrediënten. De organisatie had voor een pannenkoek gezorgd, die er gretig inging bij de deelnemers.


Veel deelnemers logeren het weekend op de speciaal daarvoor ingerichte camping. De hardloop4daagse heeft een internationaal karakter met deelnemers uit België, Duistland en Oostenrijk.


De volgende dag stond ’s middags de tweede etappe op het programma. Het is de Loenen etappe waarbij de start/finishlocatie  bij woon-, werk- en zorgboerderij De Groote Modderkolk is. Het parcours voert ons door een mooi stuk van de Veluwe (de Loenermark). De benen voelen stram, zeker als de weg vlot begint te stijgen. Maar de 14,5 km bedwingen we weer relatief gemakkelijk. Na de etappe is er een pasta-party georganiseerd en in de tuin van de zorgboerderij genieten we van de pasta en de prima sfeer.


Na een koude nacht, is het zondag warm weer geworden. De tijdloop vindt plaats in Park Berg en Bos in Apeldoorn. We rennen langs de “wilde” zwijnen en herten.  De spieren zijn ondanks een massage nog een tikje strammer.  De start is uniek en vindt plaats vanuit een paardentrailer. Om de halve minuut vertrekt een hardloper. Je “jaagt” op degene voor je en je voelt je opgejaagd door de hardloper(s) achter je. 


Op maandag komt Rob ons hazen voor de laatste etappe van 20,5 km. Het is een loop in lijn tussen Vaassen en Apeldoorn. We worden met bussen naar Vaassen gebracht en begint de route via de Kroondomeinen naar Apeldoorn. Het is de laatste mogelijkheid om nog een plaatsje te stijgen in het klassement en er wordt tot het laatst gestreden. 


Na 60 km, 230 hoogtemeters, 10 verzorgingsposten, 4 t-shirts, 4 paar sokken, 2 paar hardloopschoenen, liters water en sportdrank en grote hoeveelheden pasta zit het erop. In 1 woord: Geweldig!!


Aarzel niet, ga ietsje meer trainen en schrijf je volgend jaar in voor dit unieke evenement.


Uitslagen 60 km 


Liesbeth van der Veen: 6 uur en 42 minuten (106 overall en 5e plek bij V55)


Paul Koedam: 5 uur en 13 minuten (57e overall en 6e plek bij M60)


Ed Stijnen: 4 uur en 42 minuten (29e overall en 8e plek bij M40)

Vriendelijke groet, Ed Stijnen.


 
Lees meer berichten