Nieuwsbericht

13-04-2015

Marathon Rotterdam - 12-04-2015

Op zondag 12 april was het zover. Veel duurlopers hadden maandenlang getraind om goed voor de dag te komen in de marathonhoofdstad van Nederland, zo ook diverse leden van Statina. Er werd goed gepresteerd, hierover later meer.Enige chaos in Rotterdam


De marathon van Rotterdam staat alom bekend als zeer strak georganiseerd. Toch waren er dit jaar helaas enkele minpuntjes. Het lijkt erop alsof de organisatie vooral oog heeft voor de toplopers, terwijl het de vraag is of er in Rotterdam ooit nog een wereldrecord gelopen wordt. Ook dit jaar was de organisatie wederom teleurgesteld dat het niet gelukt was (ondanks een zeer sterk deelnemersveld en uitmuntende weersomstandigheden). Op de een of andere manier zijn de tijden de laatste jaren in andere steden (met name Berlijn) veel sneller. Misschien doet de organisatie in Rotterdam er beter aan om juist te focussen op de recreatieve loper?


Het eerste (en wat mij betreft vervelendste) voorbeeld is een wijziging in het parcours. De lus bij de Kralingse Plas is uit het parcours gehaald, ten faveure van een nieuwe lus op Zuid. Parcours schijnt hierdoor iets sneller te worden (7 bochten minder), alhoewel je je moet afvragen hoe ver de organisatie moet gaan met optimaliseren. Het bewijs dat dit parcours sneller was, werd vandaag in ieder geval niet geleverd. Op de nieuwe lus moet je rond 11 km met zijn allen een kilometer of 4 over een (te) smal fietspad (het Havenspoorpad), loopt gewoon niet prettig - het is voor de recreatieve lopers dan nog veel te druk.


Een tweede voorbeeld van iets was echt minder was, was de routering naar de kledingbewaarpunten (helaas zijn de omkleedtenten wegbezuinigd). De mensenstroom hier naar toe, liep dwars tegen de stroom van lopers in, die hun startvak wilden bereiken. Daardoor ontstond er het nodige geduw en irritate vlak voor de start.


Een derde voorbeeld was de opvang in de startvakken, Het startvak waarin ik was ingedeeld (startvak 2) was propvol, we moesten dus tot ver na het startschot buiten het startvak wachten. Vanwege de chaos met de mensenstromen was het ook niet meer mogelijk om een goed plekje in het startvak op te zoeken. Jammer, maar...


Verder was het fantastisch!


Los van bovenstaande kritische noten was het een geweldige dag. Lee Towers was weer in bloedvorm.Verder maakte de sfeer langs het parcours heel veel goed, en ook de drankposten waren zoals altijd prima verzorgd. Yvonne en onze zoons Sjoerd, Jochem en Niels stonden op diverse plekken langs het parcours - en ook Carleen en Nancy moedigden alle Statinalopers hartstochtelijk aan. Verder waren Jan Pannekoek en Martin Poot er ook (ik heb ze zelf helaas niet gezien) en waren er zoals altijd weer veel supporters die "Statina" of "Culemborg" roepen wanneer ze ons prachtig felgeel geblokte tenu in de hollende menigte ontwaren. Wie heeft dat shirt ooit bedacht? Dat moet een briljant persoon zijn.  De sfeer in Rotterdam is vergeleken met andere marathons echt onovertroffen, iedereen die Rotterdam wel eens heeft gelopen weet wat ik bedoel. Heel veel (opzwepende) muziek (niet alleen van Lee) en overal gewoon een heel positieve sfeer.


Onze eigen prestaties


Marc Laeven vestigde heel knap een nieuw PR, er lijkt geen rem op Marc te staan. Esther Elie maakte haar debuut in de marathon met een prachtige eindtijd van 04:24. Ook Ton Elie debuteerde, en deed dat met een mooie tijd net boven de 3 uur. En ook de andere Statinezen presteerden prima.


Ik ben ook wel tevreden over mijn eigen prestatie. Ik wilde eigenlijk onder de 4 uur lopen, maar had rond het 1/2 marathon punt (01:52:54) al door dat dat lastig kon gaan worden - mijn tweede deel is bijna altijd veel langzamer dan het eerste deel. Rond 33k kwam de man met de hamer natuurlijk weer langs, ik kreeg last van mijn maag. Toch de hele tijd blijven rennen! Tempo nam wel af, ik finishte op 04:09:09. Ik merk dat de jaartjes wel wat beginnen te tellen (liep in 2008 nog 03:30:02), wil na 9 marathons in Nederland nu een keer een marathon in het buitenland lopen. En daarna... ga ik me helemaal richten op kortere afstanden (15k, halve marathon, 25k). Ik begin de marathon gewoon te lang te vinden, herkent iemand dat?


Ten slotte


De uitslagen stonden vliegensvlug op internet, ik hoop dat ik niemand vergeten ben. Iedereen proficiat met zijn prestatie!!!


Namen en netto tijden


Marathon


Marc Laeven - 2:53:13  


Harm Bodewes - 4:09:09             


Sander van’t Hoog - 4:16:21      


Esther Elie - 4:24:42       


Lilian Pfennings                - 4:41:28             


Dorien Stroomberg - 4:56:55     


Ton Elie - 3:05:19            


Vriendelijke groet, Harm Bodewes 
Lees meer berichten