Nieuwsbericht

03-03-2015

20 van Alphen - 01-03-2015

De ‘voorjaarsklassieker’, zo noemt de organisatie de 20 van Alphen. De winnaar mag zich dan ook de ‘voorjaarskampioen van 2015’ noemen. Wie wil dat niet? Zo dacht de Nederlandse top er ook over en dus stond er een mooi deelnemersveld aan de start op zondag 1 maart.


Op de deelnemerslijst stonden gevestigde namen met onder andere Khalid Choukoud, Paul Zwama, Patrick Stitzinger en de dames Jip Vastenburg, Kim Dillen en Jacelyn Gruppen. Het veld was echter al gedecimeerd voordat er ook maar een meter was gelopen door het afzeggen van Choukoud, Stitzinger en Vastenburg. Hierdoor konden de Roemeen Marius Ionescu en Dillen onbedreigd naar de winst lopen op de hoofdafstand.Op de startlijst van de 20 kilometer waren ook de namen te vinden van twee Statinezen, te weten Marc Laeven en ondergetekende. Voor de start kwamen we elkaar al tegen in het Theater Castellum, waar de kleedruimtes waren. Marc, een dag ervoor teruggekomen van wintersport, had vorig jaar ook in Alphen aan den Rijn gelopen en finishte toen luttele seconden boven de 1.20. Een extra prikkel om dit jaar er dus net onder te lopen. Maar voor ons beide was het toch vooral een trainingswedstrijd voor de marathons van Rotterdam (Marc) en Enschede (ik). Ik had vooraf tegen mezelf gezegd dat ik met een tijd in de 1.17 tevreden zou zijn, aangezien ik een week later de 30 van Tilburg loop.


We mochten allebei in het wedstrijdvak starten, wat toch wat meer rust gaf voordat om 13.30 uur het startschot klonk. Aangezien er op sommige stukken veel wind stond, was het belangrijk om snel een goed groepje te vinden. Voor Marc was dat een groepje dat 4 minuten per kilometer liep terwijl ik het groepje opzocht met daarin de tweede vrouw in de wedstrijd. Na vier kilometer was het eerste (van drie!) keerpunten in het parcours opgenomen en konden we elkaar nog even aanmoedigen.


Een paar kilometer verder moest ik samen met Gruppen, de Nederlands kampioene op de marathon en uiteindelijk vierde vrouw in deze wedstrijd, het groepje laten gaan, waarna we de rest van de wedstrijd samen verder hebben gelopen en elkaar uit de wind hebben gehouden. Het groepje waar Marc in zat bleek toch sneller te gaan dan die vier minuten per kilometer, waardoor ook hij zijn groepje heeft laten gaan en op eigen tempo verder is gegaan.


Dit resulteerde voor Marc in een tijd van net onder de 1.20, een vierde plek in zijn categorie in de wedstrijd en een nieuw clubrecord voor heren masters 50 t/m 54 jaar, nadat hij in februari al de clubrecords op de 25 kilometer en 30 kilometer had verbroken.


Met sportieve groet,
Michael van Baal


Uitslagen 20 kilometer:
Michael van Baal – 1.17.32
Marc Laeven – 1.19.55 – clubrecord heren masters 50 t/m 54 jaarLees meer berichten