Nieuwsbericht

09-02-2015

G-groeptrainsters bijgeschoold - 07-02-2015

Zoals je weet heeft Statina sinds afgelopen zomer een trainingsgroep met verstandelijk beperkten, de zogenaamde G-groep. Deze groep traint op maandagavonden van 19.00 tot 20.00 uur (in wisselende samenstellingen) onder leiding van Tessa Molenaar, Nelleke Koppelaar, Anke Veluwenkamp en Emmy van Berkel.


De G-groep bestaat momenteel uit 8 leden in de leeftijd van 10 tot 51 jaar en iedereen heeft zo zijn/haar eigen mogelijkheden en onmogelijkheden. Heel divers dus en best een uitdaging, want hoe ga je daar als train(st)er mee om? Hoe hou je de trainingen voor iedereen aantrekkelijk? Wat zijn voor deze specifieke doelgroep de wedstrijdmogelijkheden? In hoeverre behandel je deze atleten/atletes anders dan mensen zonder verstandelijke beperking? Wat mogen ouders/verzorg(st)ers/begeleid(st)ers op medisch gebied van de train(st)ers verwachten? Hoe zet je een goede training in elkaar?


Deze en nog veel meer vragen werden afgelopen weekend in ons eigen clubhuis door en/of met behulp van docente Christijn Hesselink beantwoord. Zij verzorgde zaterdag namelijk de door de G-groeptrainsters zelf bij de Atletiekunie aangevraagde bijscholing ‘Trainer atleten met een verstandelijke beperking’.


Deze bijscholing wordt niet zo vaak gehouden in Nederland, de laatste keer was anderhalf jaar geleden, en dat was duidelijk te merken aan de opkomst: Naast Tessa, Nelleke, Anke en Emmy namen vanuit Statina nog uit persoonlijke/bestuurlijke interesse Litha Doeland en ondergetekende deel. De rest van de 20 personen tellende groep, waarmee overigens het maximum werd behaald, bestond uit mensen uit plaatsen als Edam, Eindhoven, Deventer, Veenendaal, Dongen, Uden…


Een inleidend stukje theorie gaf veel duidelijkheid en inzicht, maar ook heel waardevol voor ons waren de tips en ervaringen van de andere deelnemers/-neemsters aan de bijscholing, en het was goed om te zien dat na afloop diverse G-groeptrain(st)ers van verschillende atletiekverenigingen nog even bleven hangen om een praatje met elkaar te maken en voor meer verdieping en/of eventuele toekomstige samenwerking wat contactgegevens uit te wisselen!


Trots op hun bewijs van deelname: Anke, Emmy, Tessa en Nelleke


Sommige tijdens de middag aan bod gekomen aspecten komen bij ons nog voor verbetering in aanmerking, en daar gaan ‘we’ de komende tijd zeker mee aan de slag. Ik als ‘groentje’ merkte echter ook, luisterend naar de geluiden van soms heel ervaren mensen uit de zaal, dat ons team binnen een behoorlijk korte tijd een aantal zaken al heel goed op de rit heeft gekregen, dus een compliment voor Tessa, Nelleke, Anke en Emmy is hier wel op zijn plaats!


Hartelijke groeten,
Jeroen GutteLees meer berichten