Nieuwsbericht

27-01-2015

Robbie Burns 8K Burlington ON Canada - 25-01-2015

Robert Burns leefde van 25-1-1759 tot 21-7-1796 en was een Schotse dichter en liedschrijver. Zijn beroemdste gedicht is ‘Auld Lang Syne’. Hij is voor Schotten een beroemdheid en zijn verjaardag wordt over de hele wereld door Schotten nog jaarlijks gevierd. In Burlington ON doet men dat door het organiseren van een 8 kilometerrun door het centrum van de stad. Dit jaar voor de 36e keer.Nu is 25 januari niet de meest ideale datum om in deze stad te gaan rennen: De gemiddelde historische temperatuur is rondom -10 C, met kans op sneeuw, ijzel en wind. In alle 35 jaar is de run nog nooit afgelast, en als Canadezen dan kunnen lopen, waarom ik dan niet?Zondagmorgen bij de start was het -8 C, met door een 20 km/u noordoostelijke wind een wind-chill van -14 C.


Het had ’s nachts licht gesneeuwd, maar het parcours over hoofdwegen in het centrum was keurig schoon, alleen bij de start/finish in een woonwijk was het wat glibberig.De speaker heette een aantal lopers apart welkom: Een aantal bekende Canadese namen, maar ook een loper uit Dubai, met de opmerking dat het daar op dat moment 25 C was, hij kreeg applaus. Vanwege de omstandigheden heb ik voor het eerst sinds mijn militaire dienst weer een muts op mijn hoofd gehad, was nodig, na afloop was die keihard bevroren.Veel lopers droegen een kilt, sommigen zelfs met blote benen, maar dat was een zeldzame uitzondering. Er waren ruim 1000 deelnemers, waaronder een aantal Canadese toppers die dit als training beschouwden voor halve en hele marathons in maart. Ook dan kan het nog flink fris zijn.


De eerste 3,5 kilometer was vals plat omhoog met tegenwind, daarna 2,5 kilometer lekker naar beneden met wind in de rug, dat scheelde meer dan 50 seconden per kilometer, de laatste 2 kilometer was licht glooiend, met een vlakke finish. Die eerste 3,5 kilometer waren koud en druk, daarna viel het wel mee, de wind-chill factor had geen invloed met de wind achter.Al met al een leuke ervaring, en zeker voor herhaling vatbaar als ik rond die datum weer eens daar ben.


Uitslag: Bruto 45.56 en netto 45.26. Heb geen andere Statinezen in de uitslag kunnen vinden.


Met vriendelijke groet,
Bert van OostrumLees meer berichten