Nieuwsbericht

12-01-2015

Lopen door zout badschuim Egmond (2)

De wind kwam uit West tot Noordwestelijke richting, met een kracht van 7 tot 8 Beaufort. En windstoten van 100 km per uur of meer. Het was inderdaad een barre tocht, de Halve Marathon van Egmond van 2015. Ik zou oorspronkelijk om 7 minuten voor 1 starten, in het een na laatste recreanten startvak, maar ’s morgens werd al besloten om de start van alle groepen een half uur uit te stellen, waarschijnlijk vanwege de harde wind – het zou ’s middags wat afnemen, was de verwachting. Maar ook waren er buien voorspeld en natte sneeuw, hiervan echter hebben we uiteindelijk niets meegekregen. Veel lopers schuilden tot op het laatste moment achter muurtjes of in zijstraatjes alvorens zich naar het startvak op de boulevard te begeven. De eerste 3 kilometer, die afgelegd werden in het dorp, vielen wel mee – de wind werd aardig afgezwakt tussen de bebouwing. Maar dan het strand: het gedeelte waar gelopen kon worden was door het hoge water op sommige plaatsen nog maar vijf meter breed. De wind kwam pal west vanuit zee, en je liep eigenlijk voortdurend in het opzwiepende zoute badschuim dat richting duinen geblazen werd (zie foto boven). Zeven kilometers lang duurt de strandloop. Volgens het parkoersoverzicht was halverwege het strand een waterpost gepland, maar daar had de organisatie kennelijk vanwege de wind uiteindelijk van af gezien.


Een verademing was het om na de duinopgang bij Castricum de terugreis te aanvaarden, lekker beschut achter de eerste rij duinen. Toch valt ook de tocht door de duinen af en toe flink tegen vanwege de vele klimmetjes. Gelukkig waren op dit gedeelte van het parkoers wat extra verzorgingsposten gestationeerd, met banaan, mandarijn, AA-drank en water.


Terug bij Egmond wachtte twee kilometer voor het eind nog een zware beproeving: een behoorlijk steil oplopende weg in de richting van de zee, waar de westenwind weer flink vat kreeg op de lopers. En die weg heeft een macabere naam: de Bloedweg!


Ik was blij dat ik over de finishlijn was, maar kijk toch heel tevreden terug op deze barre tocht.Voor en na de Halve van Egmond. Zoek het belangrijkste verschil!


Met 9 'man' (waaronder 2 vrouwen) was Statina  mooi vertegenwoordigd op deze winterse klassieker. Zie de uitslagenlijst in het vorige bericht door Harm Bodewes.


Nico Brand
Lees meer berichten