Nieuwsbericht

30-11-2014

Train(st)ers verder geprofessionaliseerd

Nederland heeft ongeveer 7 miljoen sport(st)ers die samen jaarlijks ongeveer 3,9 miljoen sportblessures oplopen, waarvan er 1,6 miljoen medisch moeten worden behandeld. Ongeveer een derde laat dat door de huisarts doen en twee derde moet naar het ziekenhuis. Bij maar liefst 16.000 mensen leidt ziekenhuisbezoek zelfs tot een opname!


Zo’n 20 (assistent)train(st)ers van atletiekvereniging Statina en zwem-, triathlon- en waterpolovereniging Vahalis namen op vrijdagavond 28 november in het clubhuis deel aan een workshop Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen (EHBSO), verzorgd door onze eigen Ruben Verlangen. Ruben is vader van twee jeugdleden, zelf actief hardloper, sportmedisch coördinator bij Statina en in het dagelijks leven ambulancebroeder.Ruben gebruikte een presentatie met foto’s en filmpjes van echte gebeurtenissen, die bij de aanwezigen soms een diepe indruk achterlieten… Denk daarbij aan beelden van ECHTE reanimaties, ECHTE oververhitte hardlopers en ECHTE tijdens het sporten brekende benen. Je kunt je er misschien een voorstelling bij maken, en sommige dingen komen weleens in TV-series of films voorbij, maar realiteit is toch echt wel heel anders dan geacteerd…Inhoudelijk ging de avond onder andere over preventie (bijvoorbeeld het bepalen of het wel of niet verstandig is om te trainen wanneer je ziek bent), het nut van warming-up en cooling down (de eeuwige discussie over wel of niet rekken), vijf stappen die je moet nemen bij een incident (zoals bepalen of je wel of geen professionele hulp nodig hebt), bewustzijnsverlies (epilepsie, flauwvallen, hypoglykemie/laag bloedsuiker), extremiteitenletsel (allerlei soorten letsel aan armen of benen), hypothermie (onderkoeling) en hyperthermie (oververhitting). Het actieve deel van het programma bevatte enkele praktische oefeningen zoals de stabiele zijligging, het aanbrengen van een drukverband en een mitella.

De avond startte om 19.30 uur en zou tot ongeveer 21.30 uur duren, maar over (sport)letsel en vooral het voorkomen ervan is zo veel te vertellen en te laten zien dat de workshop een uur later dan gepland afgerond werd en er zelfs al vraag was naar een vervolg, zodat de nu nog onbehandelde onderwerpen alsnog aan bod kunnen komen en/of dieper ingegaan kan worden op de inhoud van deze eerste bijeenkomst!


Al met al dus een zeer nuttige besteding van de vrije vrijdagavond en daarom zijn wij als (assistent)train(st)ers veel dank verschuldigd aan Angela (koffie/thee), Litha (organisatie) en natuurlijk Ruben zelf!


Hartelijke groeten,
Jeroen Gutte

Lees meer berichten