Nieuwsbericht

31-08-2014

In memoriam: Jelte Jan Bakker (1956 - 2014)

Afgelopen vrijdag is ons trouwe lid en ex-penningmeester Jelte Jan Bakker na een relatief kort ziekbed op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van darmkanker.


Onze liefdevolle gedachten zijn met name bij Leny, Suzanne en Monique. Wij wensen jullie en alle overige familieleden en vrienden van het gezin enorm veel kracht en sterkte toe.


Eind 2013 werd de diagnose gesteld en begin januari werd het medische traject opgestart. Jelte Jan bleef nuchter en ging de strijd vol goede moed aan. Hij voelde zich niet ziek en hield zich tussen de behandelingen door bezig met waar hij van hield, zoals leuke dingen doen met zijn gezin, hardlopen en het bijhouden van zijn volkstuin.


Gaandeweg kreeg Jelte Jan een aantal tegenslagen te verwerken. Kuren die niet aansloegen, scans die uitwezen dat ‘het’ er nog zat en niet kleiner werd, lichamelijk ongemak… De artsen in het ziekenhuis hebben alles uit de kast gehaald om Jelte Jan de strijd te laten winnen, en de hoop op herstel bleef voortdurend aanwezig, tot de dag dat hij te horen kreeg dat hij was uitbehandeld, nu ongeveer anderhalve week geleden…


Vorige week ben ik met Fred en Vincent, net als een aantal andere leden van de vereniging dat in de dagen daarvoor en daarna heeft gedaan, bij Jelte Jan op bezoek geweest om voor altijd afscheid van hem te nemen. Ondanks dat het ons zwaar viel zijn we heel dankbaar dat we dat nog hebben mogen doen.


Jelte Jan en Leny hebben ons meerdere malen laten weten dat ze de belangstelling die de afgelopen maanden vanuit Statina is getoond heel erg waarderen.


Van een lid van de loopgroep waar Jelte Jan in trainde kreeg ik de onderstaande beschrijving aangeleverd:


‘Jelte Jan Bakker was een trouw lid van loopgroep C. In weer en wind liep Jelte Jan iedere dinsdagavond zijn rondjes. Vroeger door Terweijde en later - sinds 2007 – op onze prachtige atletiekbaan. Jelte Jan zette zichzelf nooit op de voorgrond, dat past niet bij zijn bescheiden aard, maar hij was wel degene die ook op die ontzettend-koude-en-regenachtige-winteravond-waarop-bijna-iedereen-thuis-blijft-om-bij-de-open-haard-naar-een-Champions-League-wedstrijd-te-kijken toch gewoon kwam trainen. Jelte Jan was er gewoon altijd. Vaak kwam hij lopend naar de club, om op die manier nog even wat extra kilometers te pakken.


Jelte Jan was een rustige, sympathieke man. Altijd een beetje op de achtergrond, maar wel altijd in voor een praatje – en dan niet alleen over hardlopen.


Jelte Jan zag lopen echt als een hobby. Hij deed – buiten de loopjes van Statina zelf – nooit mee aan wedstrijden. Jelte Jan liep om fit te blijven en vooral om te genieten. En daar gaat het uiteindelijk natuurlijk ook om.


Jelte Jan werd ook om andere redenen enorm gewaardeerd binnen Statina. Hij realiseerde zich dat een vereniging niet kan bestaan zonder vrijwilligers. Jarenlang was hij penningmeester van onze vereniging, en ook deze taken voerde hij uit zoals iedereen Jelte Jan kent. Betrokken, deskundig en rustig.


In het najaar van 2013 kwam Jelte Jan met het nieuws dat hij ziek was. Opeens was Jelte Jan er niet meer iedere dinsdagavond, en dat viel direct op. Toch kwam hij ook tijdens zijn ziekteperiode nog regelmatig naar de dinsdagavondtraining. Misschien liep hij iets minder snel, maar hij kwam wel, dit vonden we heel bijzonder.


Jelte Jan, bedankt voor wie je was. We gaan je missen.’


En daar sluit ik me volledig bij aan…


Hartelijke groeten,
Jeroen Gutte


P.S. Lees hierna ook nog even het nieuwsbericht over de Zuiderzee Klassieker!
Lees meer berichten