Nieuwsbericht

25-05-2014

Wim gediplomeerd looptrainer!

Wim van Engeldorp Gastelaars rondde op zaterdag 17 mei de cursus Looptrainer (niveau 3) van de Atletiekunie succesvol af en Statina is daarmee een enthousiast looptrainer rijker! Zijn verhaal:


Tsjonge, wat was ik blij dat ik het trainers-examen in één keer gehaald heb! Nadat wat voorgangers van mij wat minder leuke verhalen te vertellen hadden, was ik er niet gerust op.


Hoe kwam het zover?


Na een aantal loopjaren met wedstrijden leek het mij wel leuk om mijn loopervaring en kennis te delen met anderen. Het enthousiaste optreden van onze looptrainers  sterkte mij daar  in. Ik werd wel gewaarschuwd: Het kost je veel tijd! Toen ik eind vorig jaar, na 40 jaar dienstverband, met een re-organisatie bij mijn werkgever werd ontslagen, zag ik mijn kans schoon en kon ik nog net instromen bij de trainerscursus die in Breda van start ging.


De cursus bestaat uit een 6-tal workshops en verliep meestal als volgt: in de ochtend eerst de nodige theorie zoals looptechniek, fysiologie, planning, voorbereidingen enz. ’s Middags gingen we “buiten spelen” en kregen we praktijkles door zelf voor de klas te gaan staan.


Vanaf de eerste dag was er een “klik” tussen de deelnemers en de docenten. Beide docenten, werkzaam bij de politie en in het onderwijs, hadden de nodige loop- en didactische kennis en ervaring. Ze wisten ons op een prettige én afwisselende wijze bij de les te houden.


Tijdens de gehele looptijd (ongeveer 6 maanden) van de opleiding is het de bedoeling dat je vooral zelf training bij je eigen vereniging gaat geven onder “supervisie” van je praktijkbegeleider, in mijn geval Litha Doeland. Na m’n eerste training lag ik ’s avonds  in mijn bed nog te stuiteren van de adrenaline. Waar je allemaal niet op moet letten! Na verloop van tijd wen je daar ook weer aan.


Al die trainingen (minstens 8) moet je zelf voorbereiden, uitwerken, voorbespreken en evalueren. Dat moet gedocumenteerd worden en in je portfolio opgenomen worden. Uiteindelijk krijg je dan een dik (digitaal) boekwerk met trainingen, andere documenten en leerstof dat wordt beoordeeld vóórdat je praktijkexamen mag doen. Gelukkig kreeg ik het snel met de complimenten retour en mocht ik het “echte” examen gaan doen. Zo had ik nog tijd om mijn examentraining uit te proberen bij de andere groepen en te laten beoordelen door Litha, Jac, Dick en Erik. Die hebben ervoor gezorgd dat ik goed beslagen ten ijs zou komen.


Een paar dagen voor het examen had ik de pech een zweepslag in mijn kuit op te lopen!  Ik zag mijn examen al in rook opgaan.  Bepaalde oefeningen kon ik niet voordoen, laat staan meelopen. Na telefonisch overleg vond de examencommissie het OK dat één van de lopers de oefeningen zou voordoen en dat ik op een vouwfiets (van Jac Blom) zou meefietsen.Uiteindelijk is het allemaal goed gegaan. Enkele opmerkingen uit het beoordelingsrapport: “een gevarieerde training”, “ik had graag zelf meegedaan”, “er heerst een plezierige sfeer” en “de atleten doen zichtbaar hun best voor jou” (de meesten uit de woensdagavondgroep).


Vooral uit deze laatste zin spreekt dat hardlopen niet altijd een individuele sport is, maar dat er ook een teamprestatie neergezet wordt!


Tot slot: Bij Statina kunnen we best wat meer trainers gebruiken! Ik kan het aanbevelen.


Meer info: http://opleiding.atletiekunie.nl/


Wim van Engeldorp Gastelaars
Lees meer berichten