Nieuwsbericht

15-01-2014

Halve van Egmond 12 januari 2014

Op zondag 12 januari 2014 was het weer een fantastische dag aan zee. De dag ervoor was het nog pet met zware bewolking, harde wind en motregen, zo kreeg ik te horen van lokale vrienden die in Castricum wonen. Maar op de dag van ‘de halve’ zelf was het gelukkig zoals het hoort, prachtig zonnig weer met een bescheiden windje uit het zuiden. Van te voren was er echter wel een ‘waarschuwing’ van de organisatie uitgegaan. Het zou een zware editie worden omdat het tij op het moment dat de meeste lopers op het strand zouden lopen opkomend zou zijn en ook zijn hoogste punt zou halen. Dus niet zoals vorig jaar een heel breed, en vlak strand door het lage water, wat toen in combinatie met vrieskou een lekker hard plakkaat renstrand opleverde. Overigens was het toen ook prachtig zonnig weer. Het bij voorbaat onafwendbare hoge water zou deze keer betekenen dat de zeventienduizend hardlopers in een smal lint over een steeds smaller wordend en daardoor vooral ook steeds ruller strand zouden moeten lopen. Dus ondanks het lekkere weer lagen bij voorbaat zware omstandigheden in het verschiet. En zo was het.De beelden van het lange lint hardlopers op het strand zal nog lang op mijn netvlies blijven staan. Erg komisch waren de beelden tijdens het hoogste water, toen verschillende malen door plotseling doorschietende golven het lint en masse naar links moest uitwijken. Natuurlijk gaat dat niet zo gemakkelijk omdat de binnenrij helemaal niet doorheeft dat de buitenrij een golf probeert te ontvluchten. Het lint werd dan plotseling een heftig kronkelende slang. En als je midden in die slang zat, werd je natuurlijk of je wilde of niet meegevoerd naar links.
Op een gegeven moment was het water zo hoog dat het lint hardlopers zich precies ter hoogte van de strandpalen verplaatste. Als je in zo’n dichte groep hardlopers zit, zie je die palen dus nauwelijks en dat was best gevaarlijk. Je zal er maar tegen aan knallen! Maar de vele vrijwilligers hadden het gevaar voorzien en hadden zich als een levend schild voor de menshoge strandpalen opgesteld. Natuurlijk wel luid roepend of met toeter, want ja…..
Statina was dit keer met zeven leden present. Ondanks de zware omstandigheden werden er weer prestaties neergezet die, na een grondige analyse, allemaal als bijzonder te boek mogen worden gesteld. Zo knalde Marc weer over het strand alsof het rulle zand er niet was.


Marc Laeven

De flow gaat maar door, wat uitmondde in een tijd niet zo heel ver boven het recent gelopen PR van Linschoten. Die loop net voor kerst is een leuke maatgever, want er waren er nog drie die deze halve marathon hadden gelopen. Marc liep 2 minuut 43, ondergetekende 6 minuut 14 en André 8 minuut en 0 seconden langzamer dan in Linschoten, een duidelijk teken dat de omstandigheden inderdaad zwaar waren. Erik ontdook de elementen en liep nota bene een snellere tijd dan in Linschoten. Dus dat herstel vanuit een blessuredal verloopt meer dan goed. Erik was zelfs maar 3 minuut 48 langzamer dan vorig jaar, toen zoals gezegd de omstandigheden veel beter waren. En terugkijkend naar vorig jaar kreeg de tijd van Koos Kooij ook een duidelijk perspectief, want Koos was maar 50 seconden langzamer dan vorig jaar. Vincent kwam vooral tevreden over de finish, na enige tijd geen halve meer gelopen te hebben. Het schitterende weer, het mooie parcours en altijd andere Statina’ers aanwezig, maken Egmond daarvoor een uitstekende gelegenheid. Last but not least, de enige dame van het gezelschap, Carleen, knalde een schitterende debuuttijd op de halve marathon op de klokken. Dat smaakt natuurlijk naar meer, wetende dat dit jaar ‘de halve’ echt een zware editie was.


Martin en Erik (foto rechts, groene shirt)


André en Koos (foto rechts, grijze shirt)


Vincent en Carleen (foto rechts, vooraan, rode shirt)

Wat een mega-organisatie is zo’n evenement, maar zo her en der zijn er wel tekenen dat de limiet met het aantal deelnemers toch wel lijkt bereikt. Er was door het mooie weer, zo las ik net op de website, meer publiek dan gewoonlijk langs het duin- en strandparcours. Ik was zelf op de fiets en kon soepel het ‘feestterrein’ verlaten, terug richting vrienden in Castricum. Maar onderweg zag ik wat terug van de verkeerschaos waarover op de website van de Halve van Egmond wordt gesproken. Ook in de commentaren onderaan het wedstrijdverslag op de website over het niet goed kunnen inhalen kon ik het een en ander herkennen. Bordjes ‘rechts houden, links inhalen’ werken echt niet boven een bepaald drukteniveau. Maar goed, als je je een beetje instelt op de drukte, de minst drukke toiletten weet te vinden (gewoon richting start gaan, daar staan ze ook, dus niet de fout maken dicht bij de sporthal in een rij te gaan staan) dan is de halve van Egmond een schitterende loop met een hele goeie sfeer. Het is er eentje van het kaliber klassieker die je echt een keer gelopen moet hebben! Maar voor mij in principe volgend jaar weer (en dan weer wat meer vooraan)!

Namen en netto tijden:
Marc Laeven - 1:26:05
Martin Poot - 1:35:35
Erik Brandsema - 1:35:57
Andre van IJzendoorn - 1:42:20
Koos Kooij - 1:44:50
Vincent Groenen - 1:49:58
Carleen Mesters - 2:00:25

Vriendelijke groet, Martin PootLees meer berichten