Nieuwsbericht

10-09-2013

30 van Amsterdam Noord 8 september 2013

In de voorbereiding op een marathon past het goed om ergens een 30 km wedstrijd te lopen. Voor de marathons in het voorjaar is een bekende keuze dan de Groet uit Schoorl-run in februari. Voor de marathons in het najaar lijkt de spoeling wat dunner (buiten de geijkte marathon-trainingslopen), zeker als de marathon die je van plan bent te lopen vroeg valt (en wel Berlijn; is al op 29 september). Veel keuze had ik dus niet: het werd de 30 van Amsterdam Noord.Nu klinkt dat niet zo aanlokkelijk, hardlopen in Amsterdam Noord, en al helemaal niet als je de weersvoorspellingen voor zondag 8 september zag. Op de heenweg zag ik de blauwe hemel echter al vanuit het zuidwesten de goede kant opkomen, en vanaf de start kwam de zon steeds meer door. En de route bleek net erg aantrekkelijk: je start (en finisht) op de atletiekbaan van Atos, maar je bent van daaruit al binnen 1 km in het groen. Dan loop je n grote ronde door de polders ten noorden en westen van Amsterdam Noord, en daarbij doe je mooie dorpjes aan, met pittoreske bruggetjes met weidse vergezichten.

Ik had me voorgenomen om mijn beoogde marathonsnelheid eens te testen over 30 km. Met die kanttekening dat ik nog twijfelde over de beoogde marathonsnelheid: zou ik m voorzichtig inzetten (ietsje sneller dan het tempo van mn laatste en tweede marathon) of ambitieus verhogen (n.a.v. een onverwacht ruime aanscherping van mijn PR op de 1/2 marathon een week eerder)?Uiteindelijk gekozen voor de tweede optie, waarbij ik me had voorgenomen om gas terug te nemen op het moment dat ik voor mijn gevoel te diep moest gaan. Rondom me bleken meer Berlijn-gangers te lopen. Het tempo was nog zodanig dat je de eerste 15 km best nog wel gesprekken kunt hebben. Naarmate de kilometers vorderen worden de gesprekken wel minder, en gaan de tempi meer uiteen lopen. Ik kon mn tempo redelijk vasthouden, maar voelde - zeker vanaf de 25 km dat mn benen er toch wat meer moeite mee kregen. Die halve marathon van een week geleden waren ze nog niet vergeten. Niettemin: PR en clubrecord is aangescherpt (van 2.08.51 naar 2.05.54).Wilco t Lam was de enige andere Statina-loper die ik heb gezien: als trainingsloop in de aanloop naar de marathon van Amsterdam liep hij 2.33.25.

De 30 van Amsterdam Noord is zondermeer een aanrader voor wie een marathon in het najaar gaat lopen: niet te massaal (rond de 1000 deelnemers), maar voldoende medelopers met ongeveer hetzelfde tempo, in mooie omgeving en ook goed georganiseerd.

Marc Laeven

PS Dank aan Nannet en Frank Schuring voor de fotos (die ze voor iedereen gratis in hoge resolutie ter beschikking stellen). Vond er tussen de vele helaas geen met Wilco eropLees meer berichten