Nieuwsbericht

08-09-2013

C- en D-Spelen Amsterdam 2013

Ook dit jaar nam een aantal junioren van atletiekvereniging Statina weer deel aan de C- en D-Spelen in Amsterdam. De C- en D-Spelen worden gezien als het NK voor jonge junioren en zijn daarom de grootste wedstrijden voor deze leeftijdscategorieën die in Nederland worden georganiseerd. Aan de D-Spelen bijvoorbeeld namen dit jaar tussen 11.00 uur ‘s ochtends en 18.45 uur ‘s avonds maar liefst 680 kinderen aan één of (vaak) twee onderdelen deel!

De C-Spelen vonden plaats in het weekend van 24 en 25 augustus op sportpark Ookmeer en de D-Spelen werden op zondag 8 september in het prachtige Olympisch Stadion gehouden.

Van beide wedstrijden vind je hieronder een kort (beeld)verslag, te beginnen met de D-Spelen omdat daar vandaag één van onze atletes ons enorm heeft verrast!

Nationale D-Spelen – zondag 8 september 2013
Vorig jaar nam ze als eerstejaars D-juniore ook al deel aan het hoogspringen en toen sprong ze een persoonlijk record van 1.30, heel erg netjes maar in het eindklassement speelde ze daarmee eigenlijk geen rol van betekenis. Vandaag echter verraste Celesta Salari vriend en vijand door met een fenomenale sprong van 1.45 beslag te leggen op de vierde plaats, de hoogste door een lid van Statina bij de D-Spelen behaalde plaats ooit (dit was sinds 2011 de zevende plaats van Veri Gutte op het discuswerpen)! Het is jammer dat Celesta deze hoogte niet al in haar eerste poging haalde, anders had het haar zelfs brons opgeleverd. Met deze hoogte verbeterde ze niet alleen haar persoonlijke record met maar liefst 15 centimeter, iets wat je maar zelden ziet gebeuren in de atletiek, maar ook het clubrecord dat met 1.40 op naam van Yvonne Verkouter (1989), Vera Gommans (2010) en Natalie Puper (2011) stond. Van harte gefeliciteerd Celesta!

Helaas moeten we het doen met twee fotootjes van vorig jaar:Ook Julia van Knippenberg nam deel aan het hoogspringen en ook zij verbeterde haar persoonlijke record (van 1.31 naar 1.35). Op het onderdeel verspringen benaderde ze het met 4.21 tot op slechts 1 centimeter (4.22 is zowel outdoor als indoor haar beste prestatie ooit).

NK-debutant Rico Coenen heeft ook hooggesprongen en hij kwam tot 1.20. Helaas werd de lat daarna niet 5 centimeter hoger gelegd maar 10, en om 1.30 te springen moest Rico zijn persoonlijke record evenaren. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat hij het had gehaald als de lat op 1.29 had gelegen. Dat komt volgend jaar ongetwijfeld goed!

Rico in actie (foto: Herbert Coenen):


Arthur de Kok nam deel aan de 80 meter horden en liep daarop 16.47, een nette tijd die in de top 10 aller tijden van Statina zeker niet zou misstaan, ware het niet dat hij daar met 15.95 (gelopen in maart in Papendrecht) al in terug is te vinden. Voor een eerste keer na een lange zomervakantie toch netjes gelopen! Arthur heeft ook deelgenomen aan het verspringen, maar die uitslag heb ik niet meegekregen.

Herbert Coenen maakte een paar mooie hordenfoto’s:
Op de middellange afstand (1000 meter) verscheen namens Statina Teun van der Meer aan de start. Zijn tijd en plaats waren naar eigen zeggen niet geweldig, ik heb nog geen uitslag hiervan dus dat geloven we dan maar. Voor wie Teun niet zo goed kent: Indoor werd hij afgelopen winter tiende van Nederland in een clubrecordtijd van 3.18.91.

Meike van Kranenburg tenslotte deed het met een twaalfde plaats bij het kogelstoten (10.42) en een tweede prestatie aller tijden op het discuswerpen (19.92) helemaal niet slecht, al had zij natuurlijk veel liever twee dikke persoonlijke records gestoten/geworpen.

Nationale C-Spelen – zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2013
Op dag 1 kwamen namens Statina vier atletes/atleten aan de start: Natalie Puper (80 meter sprint en verspringen), Jamie Verweij (80 meter sprint), Veri Gutte (kogelstoten en discuswerpen) en Benjamin Slotboom (1500 meter). Op dag 2 keerden Natalie en Jamie terug voor de 80 meter horden, aangevuld met Daniël Hordijk op de 800 meter. De mooiste prestaties op een rij: Veri Gutte wierp een persoonlijk record bij het discuswerpen, Jamie Verweij liep een persoonlijk record op de 80 meter horden, Benjamin Slotboom liep een dik persoonlijk record op de 1500 meter en Daniël Hordijk verbeterde zijn persoonlijk record op de 800 meter. Natalie Puper schopte het tot de halve finale van de 80 meter sprint en tot de finale van het verspringen, in een erg sterk deelneemstersveld benaderde zij haar persoonlijke record tot op 9 centimeter.

Een paar foto’s van dag 1:

Veri Gutte (kogelstoten):


Jamie Verweij (80 meter sprint):


Natalie Puper (80 meter sprint):


Veri Gutte (discuswerpen):


Benjamin Slotboom (1500 meter):


Natalie Puper (verspringen):


Ik verheug me er nu al op om de bovenstaande toppers op zaterdag 28 september tijdens ons eigen clubkampioenschap aan het werk te zien!

Hartelijke groeten,
Jeroen GutteLees meer berichten