Nieuwsbericht

24-06-2013

Stoomtramloop – 23-06-2013

Na de uitgebreide trainingen, resulterend in goede tijden in Rotterdam (marathon) en Deil (10 EM), had ik me voorgenomen een aanval te doen op mijn PR op de halve marathon. Een marathon van A naar B kan daarvoor een uitgelezen mogelijkheid zijn. Ik had me daarom ingeschreven voor de Maasdijk-1/2-marathon (9 juni) én de Stoomtramloop (23 juni). De eerstgenoemde heb ik helaas niet kunnen lopen vanwege een gevalletje spit een week tevoren (een niesbui was de druppel die de rugspieren de genadeklap gaf). 23 juni zou dus de dag moeten worden.De Stoomtramloop is een bijzonder leuke loop. Je start met de stoomtram in Hoorn. Alle deelnemers (circa 300 op de ½ marathon) en aardig wat toeschouwers (waaronder maar liefst vier trouwe toeschouwers voor ondergetekende) pasten deze keer in de stoomtram. Zwarte wolken uitbrakend worden in meer dan een uur de ruim 20 km naar Medemblik overbrugd. Onderweg toegezwaaid door vele omwonenden in mooie plaatsjes als Twisk en Opperdoes (waar kennen we dat ook weer van?).In Medemblik wordt om 12.10 uur niet met een startschot maar met de fluit van de stoomtram de start gemarkeerd. Ondanks mijn relatief grote supportersschare had ik vooraf al afstand genomen van mijn doel. Als het een B naar A marathon was geweest, had het er wellicht in gezeten. Maar: mijn rug voelde nog niet optimaal, en 21 km tegen de wind in met 5 Beaufort in een voornamelijk open landschap, maakte dat ik mijn doel moest bijstellen: gewoon lekker een ½ marathon uitlopen. Maar eens op gevoel gelopen, zonder continue blikken op het klokje voor snelheid of hartslag. En dat beviel goed. Lang tussen twee groepjes in gelopen, waaruit op een gegeven moment toch een groepje ontstond, waarin prettig samengewerkt werd.De laatste 5 km viel het groepje wat uiteen, en daarmee druppelde het een voor een binnen op de atletiekbaan van Hoorn. De tijd bleek niet eens tegen te vallen: 1.29.06 uur (en 2e van de 42 in m’n leeftijds¬categorie).

De stoomtramloop is zondermeer een aanrader voor wie eens een ½ marathon wil lopen, die net wat anders is, kleinschalig, maar wel goed georganiseerd. En voor als je een PR wilt lopen of net niet ;-)

Marc Laeven

P.S. Naast de ½ marathon worden er ook nog twee kortere – niet courante - afstanden gelopen (4,7 en 9,5 km).Lees meer berichten