Nieuwsbericht

18-04-2013

Marathon Rotterdam (2) – 14 april 2013

Hierbij het tweede verslag, geschreven door Harm Bodewes.

Zondagochtend, kwart voor zeven. De wekker gaat. Rustig douchen, aankleden en ontbijten. Nog even snel wat koolhydraten naar binnen werken, zou het nog helpen? Vervolgens de auto in en Martin Poot en Marc Laeven elders in Culemborg opgepikt.
In een goed humeur gaan we op weg naar Rotterdam. De eerste tegenslag was dat het navigatiesysteem van de Citroën C5 (tja, misschien zegt deze toevoeging genoeg…) de Rotterdamse straten Coolsingel en Hofplein helemaal niet blijkt te kennen. Help, komen we nu wel op tijd? Uiteindelijk weten we het centrum van Rotterdam “op intuïtie” te bereiken. Vlak voordat we parkeren tettert (geheel toevallig) “Relax – don’t do it!” van Frankie Goes to Hollywood uit mijn IPod. Goed marathonadvies van Frankie! We arriveren al ruim voor 9 uur ’s ochtends in de omkleedtent. Het is zo vroeg, dat de koffietenten zelfs nog gesloten zijn.

Op ons gemak lopen we naar het startvak. Terwijl we gezellig koffie zitten te drinken in een kiosk vlak naast het parcours, zien we dat Daniëlle en haar ouders ook al gearriveerd zijn. De andere Statinezen zien we niet of pas tijdens of na de loop.
Snel de koffie naar binnen werken, want een van de hoogtepunten van de dag is aanstaande: het concert van ons aller LEE TOWERS!!! Zoals ieder jaar wordt Lee in een hoogwerker omhoog gehesen. Spoedig daarna schalt het “You Never Walk Alone” over de Coolsingel…
De burgermeester schiet het kanon af en… we kunnen van start!

Omdat je voelt dat het later wel eens warm kan worden, starten de meeste lopers behoedzaam. Als je te snel start, krijg je dat later op de dag dubbel en dwars terug – zo luidt een van de vele wetten van de marathon. Een van de andere wetten is “de marathon is een gemakkelijke afstand, alleen de laatste 41 kilometer zijn altijd zwaar”.

Voor mij is dit de zesde of zevende marathon, de laatste was echter 3 jaar geleden. Ik start daarom bewust rustig. Ik richt me ook niet op een bepaalde tijd, gewoon lekker lopen! Rond kilometer 10 kom ik Gerrit tegen en rond kilometer 20 Wilco. Wel leuk om elkaar te kunnen aanmoedigen.
Over aanmoedigen gesproken. Iedereen heeft zijn voornaam op zijn startnummer staan. Het is echt leuk om mee te maken hoeveel mensen je aanmoedigen, zeker als je het zwaar hebt (daarover later meer).

Wat ik bijzonder vind, is het aantal mensen dat AV Statina lijkt te kennen. Je wilt niet weten hoe vaak ik “Hup Statina” of “Hup Culemborg” heb gehoord. Sommige leden (Pim Udo, Kees Verbeek) hadden de moeite genomen om naar Rotterdam af te reizen, ook (oud?-)lid Marijn Wouters stond ons midden op de Erasmusbrug aan te moedigen. Maar ook veel anderen blijken Statina te kennen, en herkennen je natuurlijk aan het zeer opvallende shirt…
Over de Erasmusbrug gesproken, ook bij de tweede keer oversteken liep ik nog best lekker. Daarna de beruchte tunnelbak door en daarna, vanaf kilometer 27, kreeg ik het echt zwaar. Ik heb plm. 500 meter gewandeld, maar ben vervolgens weer gaan rennen – en heb dat gelukkig kunnen volhouden. Alhoewel rennen? Volgens mij werd het meer sjokken. De tijden waarop je de meetpunten passeert staan op internet en zijn genadeloos…
En sommige toeschouwers worden dan opeens ook genadeloos. Als je even gaat wandelen is er altijd wel iemand die in plat Rotterdams naar je roept “het is geen Avondvierdaagse!”.

Het was echt warm op de marathondag (maximaal 22 graden), je zag dan ook vrij veel lopers wandelen in plaats van rennen. Her en der waren er ook lopers die door de EHBO moesten worden opgelapt of zelfs door de ambulance werden afgevoerd. Ik denk dat onze lichamen – na maandenlange trainingen in koud weer – nog niet goed waren ingesteld op de warmte.
Hoe dan ook: 2 kilometer voor de finish haalde Gerrit me opeens weer in en in de laatste kilometer tikte Daniëlle me opeens op de schouders. Samen zijn we door de finish gegaan.

Na afloop bleek dat met name Marc Laeven een heel goede tijd heeft gelopen. Ondanks het warme weer is Marc ruim onder zijn streeftijd (03:10) geëindigd. Alle andere lopers (ik ken ze niet allemaal persoonlijk) natuurlijk ook van harte gefeliciteerd met je topprestatie!!!
Zie voor de Statina uitslagen en foto’s van deelnemers het vorige nieuwsbericht..

Hartelijke groeten,

Harm BodewesLees meer berichten