Nieuwsbericht

19-08-2012

Frans de Laat Europees Kampioen - MET FILMPJE!

Afgelopen weekend stond Frans de Laat, lid en trainer van de Culemborgse atletiekvereniging Statina, in Zittau in Duitsland (nabij het drielandenpunt met Polen en TsjechiŽ) op het Europees Kampioenschap voor masters. Aan dit EK, dat nog tot en met aanstaande vrijdag duurt, nemen zo'n 4000 35-plussers uit 32 Europese landen deel, waaronder een kleine 100 Nederland(st)ers, die op het moment van schrijven (zondagavond) al 24 medailles hebben veroverd en Nederland op een vijfde plaats in de medaillespiegel hebben gezet. Frans kwam in de leeftijdscategorie 65 t/m 69 jaar uit op de onderdelen gewichtwerpen, discuswerpen en kogelstoten, en is op dat laatste onderdeel al eens tweede van Europa geweest en de trotse bezitter van maar liefst 4 Nederlandse kogelstootrecords.

Bij het gewichtwerpen, dat wel wat weg heeft van kogelslingeren, maar dan met een veel zwaardere kogel aan een veel kortere slinger, stelde Frans zich als debutant op dit onderdeel op dit niveau vooraf ten doel de finale te halen, wat lukte en waarin hij met een worp van 15.10 m keurig achtste werd. Winnaar werd Barry Hawksworth uit Groot-BrittanniŽ met 18.59 m.

Zaterdagochtend om acht uur begon voor Frans het discuswerpen, wat erg vroeg is, helemaal als je weet dat de atleten zich anderhalf van tevoren bij de organisatie moeten melden. Op de startlijst van dit nummer stonden 32 werpers, waarvan er maar liefst 10 voor Duitsland uitkwamen. Duitsland is altijd al een werpatletiekland geweest en heeft veel topwerp(st)ers grootgebracht, die het blijkbaar ook allemaal lang vol hebben gehouden. Frans, die zich vooraf als elfde plaatste, maakte er voor het thuisfront en zichzelf een nogal spannende wedstrijd van. In de regel krijg je in de atletieksport namelijk 3 pogingen om je te kwalificeren voor de finale, waarin de beste 8 atleten aansluitend nog 3 pogingen krijgen. De eerste poging in de kwalificatieronde was ongeldig en de tweede niet erg ver, waardoor Frans slechts een zestiende plaats bekleedde en nog slechts 1 kans had om in de finale te geraken. Met een derde poging van ruim 42 meter ging de held uit Culemborg als vijfde naar de finale, waarin hij uiteindelijk met een worp van 42.39 m zesde werd. Frans liet 8 van de 10 Duitse concurrenten achter zich. Winnaar werd Tadeusz Laska uit Polen met 51.57 m.

Op de derde dag van het toernooi stond voor Frans het kogelstoten op het programma, zijn favoriete onderdeel. De startlijst liet zien dat de kans op een medaille groot was, met slechts 2 stoters voor hem, al bevonden zich dicht achter hem toch ook nog wel een paar goede atleten, wat niets onmogelijk maakte. Frans liet zich daardoor echter niet van de wijs brengen en leverde een fraaie constante reeks van 6 stoten boven de 13 meter af, waarvan de verste 13.56 m bedroeg en waarmee hij zelfs Europees Kampioen werd! Tweede werd, met 12.99 op ruime afstand van Frans, Joeran Westberg uit Zweden.

Bekijk hier een kort filmpje van de huldiging:Lees meer berichten