Nieuwsbericht

18-12-2011

Ameland Adventure Run – 17 -12-2011

Lopen op Ameland. Daar maak je als Rivierenlander dan een heel weekend van, als je dat ook kunt combineren met familiebezoek in Friesland. Afgelopen zaterdag werd de Adventure Run Ameland gehouden, de tegenhanger van de Berenloop op Terschelling. Zo’n 3500 lopers deden mee met de afstanden 5, 10, en 21.1 km. En dan was er ook nog een kidsrun van enkele kilometers. Ik had me voor de zomer al ingeschreven voor de halve marathon, terwijl mijn schoonzus de 5 km zou lopen. Echter, een hardnekkige kuitblessure bij mij gooide deze herfst roet in het eten, waardoor ik de afstand voorlopig om liet schrijven naar 5 km. De laatste weken ging het wonderwel weer stukken beter met de blessure, waardoor ik, nog net op tijd, de afstand kon laten wijzigen in 10 km. De halve marathon zag ik nog niet zitten.

De boot naar Ameland doet er veel korter over dan die naar Terschelling, maar de overtocht is net zo gezellig. Een dweilorkest in actie maakte ook de overtocht toen wij op de boot zaten. Na afmeren van de boot is het nog een paar kilometer lopen naar de Sporthal in Nes, en dan, na omkleden weer een kilometer terug naar de Start, maar dat is al dribbelend een goede warming up. Het weer viel mee, tijdens het lopen viel er geen drup, maar de lopers van de 21 km, die later startten, kregen onderweg met een flinke winterse bui te maken.

Vorig jaar was het parkoers van de Adventure Run drastisch aangepast. Toen werd de 21 km afstand teruggebracht tot 10 km vanwege sneeuw en ijs en het risico tot valpartijen, gebroken benen, onderkoeling en andere ellende. Toen ging mijn halve marathon op Ameland dus ook al niet door. Het normale parkoers van dit jaar valt in de categorie: ZWAAR. Men zegt dat de 10 km van Ameland overeenkomt met een loop van 12 km op vlak terrein. En inderdaad, onze eigen Meentcross is er niks bij vergeleken!De 10 km loop voert direct door de bosrijke duinen, met heel veel pittige heuvels op en af, bochten in en uit, en dat over drassige en modderige paden vanwege het slechte weer van de afgelopen week. Na 2 km gaan we het strand op, gelukkig oostwaarts dus met de wind in de rug. Het is eb dus het zand is niet mul. Bij kilometer 5 gaan we weer de duinen op en, weer, het bos in met wederom 2 kilometer heuvels en drassige paden, met veel oneffenheden zoals kuilen, boomwortels en ander ongemak. Risico voor verzwikken of verstappen ligt dan voortdurend op de loer. Na 7 of 8 kilometer is daar in het dorpje Buren eindelijk de vlakke weg en kan het ’gewone werk’ beginnen. Nog steeds geen last van de voorbije blessure. Ik kan nu zelfs weer versnellen en andere deelnemers voorbijlopen. Uiteindelijk, weer terug in Nes, finish ik met een eindtijd van 1 uur 1 min. en 44 sec. En dat is voor mij best wel een snelle tijd als je deze loop beschouwt als 12 km vlak.

Na afloop, met een glaasje glühwijn, komt de voldoening. Als eerste loop na de ronde van Deil in augustus, geeft het me een gevoel van ‘back in town’!

Nico BrandLees meer berichten