Nieuwsbericht

07-11-2011

Maximaloop - Lisa en Mirit - 29-10-2011

Twee jeugdleden van atletiekvereniging Statina, Lisa de Klyn (net 14 jaar) en Mirit Hoek (15 jaar en een beetje), namen vorige week in Harderwijk deel aan de Maximaloop, een sponsorloop waarvan dit jaar de opbrengst ten goede kwam van Pink Ribbon, de organisatie die als doel heeft het aantal mensen dat borstkanker krijgt te verminderen, vroege diagnose te bevorderen en de zorg voor patiënten en hun omgeving te verbeteren.

Zo, dat was een hele zin.

Begin augustus benaderden ze mij, of ik ‘effe een trainingsschemaatje voor ze in elkaar wilde zetten’, want ze wilden 10 kilometer hard gaan lopen. Natuurlijk, geen enkel probleem, het is bij Statina namelijk heel gebruikelijk dat technische atletes van die leeftijd zich voor willen bereiden op een 10 kilometer...

NOT!

Dat is juist heel bijzonder... Uiteraard begin je dan eerst met doorvragen, maar al gauw was hun vastberadenheid mij wel duidelijk, en dan kun je zo’n verzoek gewoon niet weigeren, zelfs niet als je twijfels hebt of het wel verantwoord is om meiden van die leeftijd zo’n lange afstand te laten lopen (inderdaad Lisa en Mirit, daar heb ik wel even mee geworsteld...)!

‘Wat kunnen jullie nu?’, was mijn volgende vraag, zo’n elf weken voor de grote dag. ‘Ehhh... Dat weten we eigenlijk niet... We lopen nu zo en zo, een rondje over de dijk en dan weer naar huis, ongeveer een half uur, maar we wandelen ook weleens een stukje...’

Ik heb sindsdien enorm respect voor deze twee meiden gekregen, want met behulp van een monsterschema van tien weken (twee looptrainingen per week naast de reguliere atletiektrainingen) is het hen gelukt om het lopen uit te bouwen naar 60 minuten achter elkaar, zonder tussendoor te wandelen... Consequent, niet zeiken, weer of geen weer, gewoon doen.

Knap hoor!

Op zaterdag 29 oktober was het dan zover... In de laatste week gierden de zenuwen al door hun keel... ‘We hopen dat we het vol kunnen houden... Maar we hebben er wel heel erg veel zin in!’ De eindtijd is natuurlijk helemaal niet belangrijk (die lag rond de 70 minuten), maar ze hebben het volbracht, en daarnaast ook nog eens een mooi sponsorbedrag opgehaald!

Bovenstaand verhaal is een prachtig voorbeeld voor anderen die een doel nastreven. Waar een wil is, is een weg!

Met zeer trotse groeten,
Jeroen Gutte




Lees meer berichten