Nieuwsbericht

19-10-2011

Douwe Smit Trofee - 15-10-2011

Op 15 oktober vond in Roermond weer het jaarlijkse toernooi om de Douwe Smit Trofee plaats. We gaan daar al een paar jaar met een paar werp(st)ers van Statina naartoe.

Om 06.00 uur liep dus de wekker af. Daarna konden we nog 3 uur uitslapen omdat we pas in het middaggedeelte acte de presence hoefden te geven.

Dat deze wedstrijd in de loop der jaren aan belangrijkheid heeft gewonnen, moge wel blijken uit de prachtige prestaties die werden neergezet. Ik noem er slechts enkele:

- Dennis Hemelaar, jongens junioren B, stootte 16.01 met de kogel en wierp 44.89 met de discus. Een enorm talent.
- Maaike Schetters kwam tot 54.47 met kogelslingeren.
- Annie van Anholt (dames masters >60) behaalde 16.98 op het onderdeel gewichtwerpen.
- K.A. Beard (heren masters >45) liet de speer op 66.21 landen.
- Wil van Uythoven (heren masters >60) verbrak met 18.46 het Nederlands Record gewichtwerpen.
- Jan van Hooft (heren masters >60) wierp de discus naar 48.74.

Onze eigen atleten deden het fantastisch in dit veld:

Tessa Molenaar presteerde het om op de valreep van de overgang naar de A-junioren nog 2 PRís neer te leggen, op zowel het kogelstoten als het discuswerpen. De kogel plofte bij de eerste stoot al neer op 9.80. Een duidelijke verbetering en aanscherping van haar eigen clubrecord. Bij het discuswerpen was het ook in de eerste worp al raak. Tessa werpt sinds kort met draai en het resultaat was een worp van 25.21. Zij blijft daarmee 3e in de top 10 aller tijden van Statina, achter haar illustere voorgangsters Lucia van Schaik en Kitty van Berkel.

Nick Gieltjes deed niet voor Tessa onder: Ook 2 maal een PR. Nick lijkt een beetje op Bubka: Hij verbeterde zijn kogel-PR met precies 1 cm. En dat moet je maar kunnen. Daarna was het ook helemaal gedaan met hem. Een PR is een PR, maar als je op deze manier de 16 meter wilt halen ben je wel wat jaartjes bezig. Zijn discus (hoe zwaar dat kreng ook moge zijn) viel neer op een nette 27.70. Een verbetering met bijna een meter.

Mike Zwambag is een verhaal apart. Mike traint net zo veel als hij aan wedstrijden doet, ongeveer 3 maal per jaar. En toch verbrak ook hij 2 PRís: Diepe buiging. Kun je nagaan wat deze gozer zou presteren als hij ging trainen. De kogel plofte neer op 10.76. Hiermee staat hij meteen 2e in de ranglijst van Statina: Eindelijk een A-junior die de lijst weer eens opschudt. De discus (ook hier geldt: veel te zwaar en veel te groot voor deze kleine handjes) zweefde naar 30.65. En als je nu denkt dat de techniek goed was... ;-)

Het bijzondere van al deze prestaties was dat de beste resultaten bijna allemaal in de eerste poging werden neergelegd. In het vervolg gaan we dus op zoek naar wedstrijden met 1 poging. Zijn we na een kwartiertje klaar en kunnen we eerder weer naar huis.

Ondergetekende was niet geheel content met zijn resultaten van 12.08 met de kogel en 41.68 met de discus. Beide keren 1e geworden in de categorie, voor gerenommeerde Duitse vrienden als Hermans en Lutz Vorbach, maar toch. Goed, we hebben de tijd en u zult in de toekomst betere uitslagen voorgeschoteld krijgen.

Daarna traditiegetrouw naar de snackbar tegenover mijn oude woonhuis.

Een geslaagde dag in aanwezigheid van alleen maar werp(st)ers, zonder nerveuze spintertjes, hitsige springertjes, afgesloten lopertjes, maar alleen met goedmoedige dikbuiken, gesteund door een warm zuidelijk zonnetje en een prettig Limburgs sfeertje.

Met sportieve groet,
Frans de LaatLees meer berichten