Nieuwsbericht

06-10-2011

Trail des Hautes Fagnes 24-9-2011

Als je ergens regen verwacht dan is het wel tijdens deze trail in de Hoge Venen in Belgie. Niet dus! volledig onverwacht na deze verregende zomer was het weer prachtig in Xhoffraix.Dit dorpje ligt dichtbij Malmedy op een kleine twee en een half uur rijden van Culemborg op de rand van de Hoge Venen. In deze derde editie van de Trail des Hautes Fagnes had je de mogelijkheid om 15 of 37 km te rennen door een schitterende omgeving.De eerste 10 km van de 37 was erg hobbelig en de route voerde door dalen, langs beken, en helling op en helling af. Erg nieuwe glibberige bruggetjes voorkwamen dat we meteen al natte voeten kregen, tenzij je zoals sommigen bij het kruisen van één van de eerste beken waar natuurlijk net geen brug was niet al onderuit was gegaan. Langs een kasteel naar de eerste ravitaillering. Dat was ook tijdens deze trail weer echt een belevenis, onze zuiderburen weten wat lekker eten is, ook tijdens de trailruns. Wat te denken van huisgebakken cake, koeken, noten rozijnen, repen, chocolade etc etc. (misschien een idee om de populariteit van onze wedstrijden te verhogen?) Ik neem dus echt geen viezige gels meer mee voor dit soort loopjes!
Na een steile afdaling naar Malmedy waar ik weer een paar blauwe teennagels opliep ging het de andere kant van het dal weer steil omhoog. Na het doorkruisen van een mountainbike arena (waar links en rechts van je de mtb’ers langs schoten) de tweede ravitaillering. Dit keer maar wat tijd genomen om wat lekkers naar binnen te werken en het water in de Camel Bak aan te vullenTussen de 2e en de 3e ravitaillering begonnen we het plateau van de Hoge Venen te beklimmen. De paadjes werden steeds rotsiger en de afdalingen korter. Langs beken en door de bossen steeds verder omhoog. Deze trail werd met een D+ gewaardeerd, een uit de klimmerij overgewaaide waardering; de D staat voor Difficile (moeilijk) en de + voor een trail die in de buurt komt van een TD (Très Difficile; erg moeilijk). Die waardering bleek met name tijdens de laatste stukken klim het plateau van de Hoge Venen op, honderden meters over dikke gladde boomwortels waar de grond tussenuitgespoeld was. Dan moet je dus super gefocussed zijn om geen enkels te verstuiken of ergere verwondingen op te lopen.
Na al die wortels de hoogvlakte, schitterende moerassen waar je deels op bruggen overheen rent. Erg leuk ook dat de route niet afgesloten was zodat ik ineens oog in oog stond met een corpulente toerist met camera die wel erg bang was van de relingloze brug te vallen.
Nog een paar kilometer vals plat op grote Belgische hoogte en dan op 31 km alweer helaas de laatste ravitaillering, hapje eten om straks sterk te finishen. Langs de watervallen en nog meer toeristen duiken we weer de diepte in, nog een laatste bospad en dan zijn we alweer in Xhoffraix waar het Belgische bier wacht.Op plaats 280 van de 410 gefinishten was zo slecht nog niet. Kortom een zeer geslaagde dag!

Rob JodiesLees meer berichten