Nieuwsbericht

19-09-2011

37e Sluizenloop Nieuwegein - 17-9-2011

Afgelopen zaterdag waren vier Statinaleden naar Nieuwegein-Zuid getrokken in verband met de 37e editie van de Sluizenloop. Drie ervan namen deel aan een van de afstanden – André van IJzendoorn en Esther de Joode hadden zich opgegeven voor de 10 km, en Wilco ’t Lam ging weer eens de 5 km uitproberen. Er waren ook kortere afstanden voor de plaatselijke schooljeugd. Het vierde Statinalid, ondergetekende, stond noodgedwongen aan de kant vanwege een kuitblessure. Mooie gelegenheid om de anderen aan te moedigen! En zo kun je, in het half uurtje tussen het startschot en de finish van de eerste lopers, gemakkelijk weer iets nieuws over de lokatie te weten komen.

Nieuwegein-Zuid, vóór de samenvoeging met Jutphaas (in 1971) nog Vreeswijk geheten, is bekend als historisch vissersdorp aan de Lek, met een paar kenmerkelijke sluizen, waaronder de Oude Sluis, waar vlakbij de start en finish van de Sluizenloop is gelegen. Wat ik nog niet wist, is dat het in de vroege Middeleeuwen als een soort buitenwijk door de Friezen is gesticht, onder de naam Fresionouuic (of Friezenwijck, later verbasterd tot Vreeswijk).

Terug naar het lopen (de verdere geschiedenis van Vreeswijk mag de lezer zelf bij elkaar googlen). Het was prima loopweer, niet te warm, niet te koud, zwaarbewolkt maar droog tijdens het lopen. Alleen klaagden de meeste lopers na afloop over nogal wat tegenwind onderweg.

Wilco ‘t Lam, 10 minuten na de 10 Km lopers gestart, zag ik als eerste Statinaloper over de finish komen, in een geweldige tijd van 22 min. 45. Voor Wilco een persoonlijk record op deze 5 km afstand, en was daarmee 5e van de heren t/m 45 jaar. Hij baalde na afloop wel een beetje van een snelle vrouw die hem in het begin al had ingehaald en die hij niet kon terugpakken.


Wilco 't Lam (1604), geconcentreerd vóór de start.

Vervolgens kwamen 5 km lopers en 10 km lopers door elkaar binnen, alleen te onderscheiden door het startnummer. Op gegeven moment kwam André van IJzendoorn binnen in een tijd van 44 min. 53, wat hem toch wat tegen was gevallen. “Wat een wind! Ik stond bijna stil bij die sluis!” Maar goed: zijn tijd was toch maar liefst 12 seconden sneller dan vorig jaar bij de Sluizenloop.


André van IJzendoorn, altijd bij de tijd!

Een poosje later kwam Esther de Joode binnen met een tijd van 48 min. 16. Ook zij moest even flink uitpuffen, maar was wel tevreden over haar tijd. Zij werd daarmee 6e van de dames t/m 45 jaar.


Esther de Joode (913) komt binnen lopen.

Voor de volledige uitslagen: klik hier.

Nico BrandLees meer berichten