Nieuwsbericht

22-06-2011

Seniorencompetitie 2 - Spijkenisse - 05-06-2011

Het was even slikken, het moment dat zondagochtend de voordeur uitgestapt werd: Regen in plaats van zonnestralen en kou in plaats van hitte. Een toch wel slecht begin van wat uiteindelijk een grandioze competitiedag zou gaan worden!

Ondanks het slechte weer hadden alle atleten zich op het afgesproken tijdstip, met 8.30 uur toch wel vroeg voor de zondagochtend, vrolijk verzameld bij de atletiekbaan in Culemborg. Nadat de polsstokken op het dak vastgebonden waren, begaf het competitieteam van Statina zich naar Spijkenisse, de plaats waar deze dag de tweede wedstrijd van de nationale seniorencompetitie op het programma stond.

Nadat alle verplichte vergaderingen en bijeenkomsten afgerond waren, konden de atleten uit Culemborg de strijd aangaan met hun divisiegenoten uit de rest van Nederland. Hieronder een verslag van hoe zowel het mannenteam als het vrouwenteam het er vanaf heeft gebracht.

HERENTEAM
Als eerste mocht Bram Bruinse aantreden bij het immer spectaculaire polsstokhoogspringen. Nadat Bram bij zijn eerste poging de polsstok uit zijn handen liet glijden (het regende op dit moment nog aanzienlijk), kwam hij vanaf dat moment steeds beter in de wedstrijd te zitten, en benaderde hij zijn persoonlijk record tot op 10 cm: 2.70 m was uiteindelijk zijn hoogte. Hiermee liet hij de helft van het deelnemersveld met gemak achter zich en moest hij enkel specialisten boven zich dulden.

Op hetzelfde moment stond Mario Maessen in de kogelstootring, en haalde daarmee n van de uiteindelijk vele podiumplekken van Statina binnen. Met 11.65 m werd hij derde van het gehele deelnemersveld, en kwam hij bovendien in de buurt van de magische grens van 12 meter.

Niet veel later begonnen de sprinters van de dag aan hun eerste onderdeel. De 100 meter werd een close finish tussen de twee atleten van Statina die op deze afstand mochten starten: Bram Koldenhof versloeg Simon Jonis met een minimaal verschil, 12.15 om 12.16, wat ook weer de nodige punten opleverde. Meteen daarna kon Bram door naar zijn tweede onderdeel van de dag, de 400 meter. De indirecte strijd met Marijn Wouters op dit onderdeel was spannend, maar werd uiteindelijk net in het voordeel van Marijn beslist: 51.95 om 52.32, de tweede en derde tijd van de hele dag.

Inmiddels was Mario Maessen bij het discuswerpen beland, waar hij een meer dan verdienstelijke vijfde plaats bemachtigde, door de 2 kg zware discus ruim voorbij de 33 meter te werpen.

Op hetzelfde moment zat junior Kevin Klomp in de startblokken van de 400 meter horden, een zeer moeilijk en zwaar onderdeel, dat hij nog nooit gedaan had. Toch liep Kevin stevig door, en hij finishte in een keurige tijd van 71.61, wat meteen een persoonlijk- en clubrecord betekende.

Iets na het middaguur begonnen de twee overgebleven springonderdelen voor de mannen, het verspringen en het hoogspringen. Zowel Marc Lommert (verspringen) als Bram Bruinse (hoogspringen) werden hierbij keurig vijfde, en hoewel er bij beide duidelijk meer in zat dan er zondag uit kwam, waren zij zeer tevreden over de behaalde punten voor het team.

Marc Lommert kon meteen hierna aantreden voor zijn tweede onderdeel van de dag, de 200 meter. Een zware laatste vijftig meter deed hem helaas net terugzakken van de eerste naar de tweede plaats, maar met een tijd van 23.24 werden ook hier weer veel punten bij elkaar gesprokkeld. In het kielzog van Marc liep ook Nick Gieltjes een zeer sterke 200 meter, met 25.35 liep hij een dik persoonlijk record!

Het laatste individuele onderdeel van de dag was de 1500 meter. Hierbij stonden Marijn Wouters en wederom Nick Gieltjes aan de start. De omstandigheden waren ideaal, en Marijn liep in een sterke race naar een keurige tijd van 4.19.20, precies zijn doelstelling en bovendien een 6e plaats. Nick probeerde in het begin het tempo van Marijn bij te houden, maar moest dat de laatste twee ronden bekopen en liep uiteindelijk 4.39.03, wel een persoonlijk record, maar iets boven zijn doelstelling van 4.30.

Het laatste onderdeel van de dag was de 4 x 100 meter estafette. Met de afwezigheid van vaste waardes Bram Koldenhof (die eerder naar huis moest) en Vincent Roke (een gebroken sleutelbeen) werd met een deels jong en onervaren team gestart. Dit was aan de race en tijd echter niet terug te zien, want Simon Jonis, Marijn Wouters, Marc Lommert en Kevin Klomp liepen een vrijwel vlekkeloze race, waarbij n trage wissel hen de overwinning kostte. De tijd van 46.49 (zesde plaats) was zeker met die laatste wissel in ogenschouw nemend uitstekend te noemen, en biedt zeer veel perspectief voor deze samenstelling!

DAMESTEAM
'Dit is z niet mijn onderdeel!' Dat was de eerste reactie van Nene Marringa toen zij net gefinisht was na het eerste onderdeel van de dag, de 800 meter. Het meidenteam van Statina kampte met een aardig atletestekort, en dus moest een aantal meiden zich (geheel vrijwillig) opofferen voor het team. Nene Marringa was hier wellicht het grootste voorbeeld van, want als sprintster zag zij de 800 meter niet echt zitten. Zij liep deze afstand dan ook zeer rustig en kwam uiteindelijk binnen in een toch nog nette tijd van 3.12.89.

Op datzelfde moment was Iris Berkers wel bezig met haar favoriete onderdeel, het hoogspringen. Maar daar waar zij tijdens de eerste competitiewedstrijd in Reeuwijk nog met gemak 1.45 m sprong, wilde dit keer haar aanloop niet echt lukken, waardoor zij 1.40 m er drie keer afsprong. Maar de derde competitiewedstrijd zal het beter gaan, aldus Iris zelf.

Ook de vrouwensprinters waren inmiddels bezig met de warming up voor hun explosieve onderdelen. Op de 100 meter liep Lucia van Schaik met een stevige tegenwind net niet onder de 17 seconden, 17.23. Fenne Wouters daarentegen liep wel degelijk onder haar vooraf gestelde doel. Met 12.89 werd zij derde van het hele veld. Ook op de 400 meter liet Fenne van zich spreken. Na een voorzichtig opgebouwde race liep zij het laatste rechte stuk van iedereen weg, en klokte een persoonlijk record van 65.29.

Lucia was rechtstreeks van haar 100 meter doorgelopen naar de discuskooi, waar zij een keurige zevende plaats behaalde met 22.09.

Iris berkers stond op dat moment alweer klaar op de verspringaanloop, een onderdeel dat zij niet vaak doet, maar vanwege de onderbezitting vandaag toch wilde proberen. Met haar afstand van 3.43 sprokkelde zij toch nog de nodige punten bij elkaar voor het meidenteam!

Tessa Molenaar mocht inmiddels aantreden op haar favoriete onderdeel, het kogelstoten. Met een stoot over de 8 meter (8.12) werd zij hier keurig achtste mee.

Kitty van Berkel mocht ook een onderdeel doen dat zij niet zo vaak doet, de 400 meter horden. Met 82.73 liep zij een stabiele race met goede hordenpassages.

Niet veel later mocht Kitty met vermoeide benen aantreden op een ander voor haar onbekend onderdeel, het hinkstapverspringen. Dit ging bijzonder goed, want haar streven van negen meter ging zij met gemak voorbij, en zij landde uiteindelijk na 9.53 in het zand. Een achtste plaats en tevens, naast de 400 meter horden, het tweede clubrecord van de dag voor Kitty.

Inmiddels was ook de masseuse van de dag, Nancy den Besten, aan het warmlopen geslagen. Gezien het tekort aan meiden had Nancy aangeboden om de 3000 meter te lopen, een achteraf alles behalve domme beslissing. Met een tijd van 13.17.03 (een dik persoonlijk record) liep Nancy lang voorin mee, en pakte zij duidelijk veel punten voor het team!

Tessa Molenaar had de kogel inmiddels voor een speer verruild, een toch wel rare overgang van de zware kogel naar de lichte speer. Het doel van 20 meter werd hierdoor net niet behaald, maar met 19.55 stond er wederom een goede prestatie in de uitslagen.

Het laatste onderdeel bij de meiden was ook de 4 x 100 meter estafette, n van de hoogtepunten van de dag. Fenne, Kitty, Nene en Lucia liepen een goede race met scherpe wissels, wat resulteerde in een keurige tijd van 56.14, hetgeen hen een mooi nieuw clubrecord opleverde!

SAMENGEVAT
Al met al veel fantastische prestaties, en vooral een gezellig dag. Het mannenteam presteerde naar verwachting goed, behaalde een vijfde plaats in de poule en stijgt daarmee de landelijke top 25 binnen. Het meidenteam consolideerde de positie in het 'linkerrijtje' van de vrouwencompetitie!

Goede resultaten dus! Speciale dank gaat uit naar juryleden Anita en Shenja, masseuse Nancy en fotograaf Fred.

Tot de volgende competitiewedstrijd, op zondag 26 juni in Almere!

Bram Bruinse:


Bram Bruinse:


Bram Koldenhof:


Fenne Wouters:


Iris Berkers:


Marc Lommert:


Marijn Wouters en Simon Jonis:


Marijn Wouters en Simon Jonis:Lees meer berichten