Nieuwsbericht

08-02-2011

Fenne in De Gelderlander - 05-02-2011

Uit: De Gelderlander van zaterdag 5 februari 2011
Tekst: Marcia Jansen

De onderstaande tekst betreft het origineel, niet de tekst die uiteindelijk in de krant heeft gestaan, maar het gaat hier slechts om enkele kleine wijzigingen.

Fenne Wouters: van turnzaal naar atletiekbaan

Turnen was haar lust en haar leven, maar na een val van de brug schoolde Fenne Wouters uit Culemborg zich om tot atlete. Morgen (zaterdag) doet ze mee aan het NK.

Turnen en atletiek, het lijkt een wereld van verschil. Toch valt dat reuze mee, aldus Fenne Wouters (18) die van haar zesde tot en met haar zeventiende fanatiek aan turnen deed. “Ik ben niet uniek, er zijn wel meer turnsters overgestapt naar atletiek. Ik heb als atlete ook best veel aan mijn turnachtergrond. Als turnster moest ik het al van mijn kracht hebben, ik was geen sierlijke turnster. Ik heb sterke bovenbenen en die komen me als sprintster en verspringster nu goed van pas. Conditioneel is het natuurlijk wel een ander verhaal, je moet me geen 1500 meter laten rennen.”

Als turnster was ze geen topper, maar deed toch mee aan het Nederlands kampioenschap in de eerste divisie, het op een na hoogste niveau in Nederland, en tweede divisie. “Ik trainde drie keer in de week, negen en half uur in totaal. Ik was er constant mee bezig en ik had ook een deel van mijn vriendinnengroep daar. Turnen was echt mijn leven.”

Na een val tijdens een training, veranderde dat. “Ik was een brugoefening aan het turnen, maar na een vluchtelement van de lage naar de hoge legger, greep ik mis en stortte ik naar beneden. Ik viel op mijn arm waardoor mijn elleboog uit de kom raakte. Dat deed behoorlijk pijn. Nadat ik weer hersteld was, wilde en durfde ik het turnen niet meer op te pakken. Ik heb het wel geprobeerd hoor, maar als je bang bent, werkt het gewoon niet.”

Omdat ze niet van stilzitten houdt, ging ze eind februari met haar broer, die lid is van Statina in Culemborg, mee naar de atletiektraining. “Het was leuk en gezellig en voor ik het wist, trainde ik iedere week mee. Die ene keer, werden er al gauw twee en toen ik werd gevraagd om ook op zaterdag mee te komen trainen, heb ik ook mijn turnuurtje op zaterdag - waarin ik van alles deed zonder mijn armen te gebruiken - ingeruild.”

In mei 2010 liep Wouters haar eerste wedstrijd. “Meteen toen ik lid werd van Statina, heb ik een wedstrijdlicentie aangevraagd. In mei liep ik mijn eerste 100 meter sprint in wedstrijdverband en had ik meteen het clubrecord in de pocket”, lacht de Culemborgse die bij Statina begeleid wordt door kogelstoter Frans de Laat.

Wouters ontwikkelt zich razendsnel. Zo snel zelfs dat ze twee limieten haalde voor het NK indoor voor junioren in Apeldoorn. “De limiet voor de 60 meter haalde ik met 8,32 vrij makkelijk”, vertelt de studente fysiotherapie. “Het verspringen was even spannend, maar een dag voordat de inschrijving sloot, sprong ik met 5 meter 34 nog een nieuw persoonlijk record en was de limiet binnen.”

Haar verwachtingen voor de titelstrijd zijn niet hooggespannen. “Ik wil heel graag een plekje in de verspringfinale halen en dat moet gezien mijn pr ook wel mogelijk zijn”, vertelt ze. “Maar ik wil vooral veel lol hebben, het is mijn eerste NK, ik heb niets te verliezen.” Een topsportcarričre als atlete ambieert ze vooralsnog ook niet. “Ik vind ook nog een heleboel andere dingen leuk en ik ben in ieder geval niet van plan om zeven keer per week te gaan trainen. Als het gebeurt, gebeurt het. Ik zie wel hoe het verder loopt.”Lees meer berichten