Nieuwsbericht

10-01-2011

Egmond - 09-01-2011

Vorig jaar mocht ie niet doorgaan van de weergoden, maar dit jaar barstte in alle hevigheid de strijd tegen wind en zand weer los.

De Egmond Halve Marathon, voor het eerst op 11 maart 1973 gehouden, en nu voor de 39e keer, mag terecht als klassieker onder de halve marathons worden beschouwd.

Ook de omvang van het deelnemersveld, hoewel dat het niet haalt bij dat van een evenement als de Dam tot Dam loop, is een aanduiding van de populariteit. Ver boven de 15000 lopers moeten op 9 januari over het strand het vuur uit de sloffen gehold hebben. Daaronder hadden, voor zover we hebben kunnen nagaan, in elk geval 17 Statina-leden (al of niet individueel ingeschreven of in businessverband) deelgenomen aan de 21098 meter. Voor kortere afstanden (al lange tijd wordt er ook een kwart marathon georganiseerd) reis je vanuit het Rivierenland niet af naar de kop van Noord-Holland.

Aan enthousiasme langs de weg geen gebrek: Egmond aan Zee is de hele dag afgesloten voor het verkeer, en duizenden mensen staan langs het parcours in Egmond en op het strand de lopers aan te moedigen.

Voordat naar het strand wordt afgedaald, begint de loop met een ronde door het dorp zelf. Zo’n beetje alle straten worden door het loopcircus aangedaan, steeds linksaf of rechtsaf, kriskras door het dorp. Pas na een kwartier (op mijn klokje) mogen we het strand op, richting Castricum. Zoals het weer, is ook het getij gunstig: laag water, dus lekker hard zand. We moeten wel tegen een stevige zuidwesten wind in lopen, en tegen de laag hangende januarizon in kijken.

Veel publiek op het strand, zowel aan de duinenkant als aan de zeekant, je loopt als het ware tussen de aanmoedigingen door. Halverwege de strandrace (die zo’n 8 kilometer lang is) een verzorgingspost met AA-drink, water en lekkere warme thee.

Bij Castricum gaat het bij het verlaten van het strand schuin omhoog, en meteen is daar weer moeizaam mul zand. Veel publiek daar ook. En dan terug naar Egmond verwacht je meteen een lekker verhard (fiets)pad. Maar nee hoor, we mogen eerst nog zo’n 3 kilometer over de barre grond van de 'Vogelduinen' lopen. Een smal pad ook waar moeilijk ingehaald kan worden, of het moet door de bremstruiken. Wel lekker de wind in de rug. Het begint ook warm te worden, maar meer door het hardlopen dan door de zon.

Eindelijk begint daar de beklinkerde weg. Herderslaan, Staringweg, Middenweg, en uiteindelijk de Van Oldenborghweg en linksaf de Bloedweg op, Egmond in. Waarom die laatste weg zo heet mag Joost weten, maar hij loopt wel over zo’n kreng van een hoge duin. En dan moet je net denken dat je er bijna bent! Nog een heuveltje en we lopen rechtsaf de boulevard op richting finish.

Blij dat ik er ben. Het was toch behoorlijk heftig daar op het strand! Maar, ik heb het gehaald, en dat kan bijvoorbeeld een Lorna Kiplagat niet zeggen!

Voor, tijdens en na de loop ben ik geen enkele Statina-loper tegengekomen, maar ik kwam ook pas laat in Egmond aan, en vertrok pas met een van de laatste trimloopgroepen. Hierbij de netto tijden van de Statina’s:

André van IJzendoorn - 1.39.11
Pim Udo - 1.41.55
Alan van Dam - 1.43.06
Gijsbert van de Water - 1.43.14
Stefan van den Berg - 1.43.44
Inez Stark - 1.45.00
Jan van Kooij - 1.45.08
Stefan Akkermans - 1.46.59
Koos Kooij - 1.47.17
Johan Werner - 1.48.58
Paul Koedam - 1.49.42
Danielle Schouw - 1.49.42
Rob Jodies - 1.51.51
Gerrit Koerting - 1.52.46
Wilco ’t Lam - 1.53.35 (eerste halve marathon ooit...)
Liesbeth van der Veen - 2.15.27
Nico Brand - 2.16.23

En hier zijn enkele foto's van de firma Aktiefoto:


v.l.n.r.: Andre van Ijzendoorn, Pim Udo en Alan van Dam


Inez Stark, Danielle Schouw en Liesbeth van der veen


Paul Koedam, Gerrit Koerting en Wilco 't Lam

Tekst: Nico BrandLees meer berichten