Nieuwsbericht

08-11-2010

Berenloop Terschelling - 7-11-2010

Witte beren, bruine beren, lichtblauwe beren, pluche beren, stenen beren, houten beren, grote beren, kleine beren... Overal beren op het eiland: Aan de gevels van huizen, aan lantaarnpalen, in de voortuin of in het weiland. Her en der witte voetsporen van beren op het parkoers...

Een fantastische ervaring, zo'n heel eiland in de ban van de 14e Berenloop, waar zo’n 4000 mensen aan deelnamen. Dat is trouwens ongeveer de limiet voor dit evenement op het eiland Terschelling, vanwege de maximale mogelijkheden aan faciliteiten voor logies en overtocht per boot. En zowat alle Terschellingers zijn wel op de één of andere manier betrokken bij de loop: In de organisatie, opvang en verzorging van lopers, verkeersregelaars, EHBO-er, muzikant of gewoon als supporter langs het parcours. Er zijn zelfs particulieren die hun warme douche ter beschikking stellen!


En wij als lopers (er waren maar liefst 7 Statina’s die liepen) boften vanwege het weer. Zonnetje, weinig wind, en op het strand voor de verandering zelfs wind in de rug bij het lopen!
Met een parcours dat –voor de hele marathon– zo’n beetje het hele eiland besloeg, met uitzondering van de Boschplaat. Twee leden van Statina liepen de hele: Angela Veld en Tjalling Rekker, beiden al voor de zoveelste keer op het eiland. Angela (V55) liep er 3 minuten langer over dan vorig jaar, en finishte in een tijd van 3.53.41. Tjalling (M40), vorig jaar de halve, en nu weer de hele, deed er 4.04.20 over. Prima tijden, gefeliciteerd!

De halve marathonners startten om 12 uur onder de Brandaris in Terschelling-West. Je loopt dan eerst een rondje door het dorp, waarbij veel hele marathonners aan de kant staan aan te moedigen (zij starten een half uur later). Dan loop je een stuk langs de waddenkant, om op een gegeven moment de Hoofdweg te pakken. Langs Baalduinen en vervolgens linksaf richting de noordzeekant van het eiland. Eerst door Midsland met die o zo gezellige kroegenstraat, met zooo veel enthousiast publiek, een straat die helemaal beschilderd is met witte berepootafdrukken. En dan door Landerum richting duinen. En dan bij Midsland aan Zee, we zijn dan op ongeveer 11 kilometer, ga je het strand op. Laag water dit keer, en een redelijk harde ondergrond. En, o heerlijk, wind in de rug! Na ongeveer 3 kilometer verlaat je het strand, en moet je moeizaam omhoog het hoge duin op. Dan maar even rustig aan om te herstellen van de klim. Vervolgens begint het aftellen, met eerst redelijk vlakke stukken, maar ook nog een stuk door het bos wat langzaam (vals plat) omhoog voert. Een laatste kilometer weer door Terschelling-West, en dan ligt daar, in de Torenstraat naar de finish toe bij de Brandaris, een RODE LOPER van wel 200 meter lang! Fantastisch!

Van de vijf Statinalopers die de halve liepen, gingen Inge van Ooijen (V35) en Frank Brandsma (M50) een hele tijd gelijk op. Als eerste kwam Inge binnen met een niet mis te verstane tijd van 1.48.21, veertig seconden later (1.49.01) gevolgd door Frank.

Ikzelf (M60) hoopte op een tijd onder de 2 uur, maar na het strand besefte ik dat dat er niet meer in zat. Het werd uiteindelijk 2.02.25. Petra Kok (V45) kwam daarna over de rode loper aanzetten en finishte in 2.09.06, een verbetering ten opzichte van vorig jaar van ruim 20 minuten! En last but not least finishte Hannie van Donselaar (V45) in een tijd van 2.29.17. Allemaal gefeliciteerd!

Daarna volgden nog zo veel andere halve marathon lopers, temidden van de eerste binnenkomers van de hele. En een leuke afsluiter van het evenement is altijd het optreden van zanger en entertainer Hessel (wereldberoemd op Terschelling en daarbuiten) in de vertrekhal van de veerboten, gevolgd door de prijsuitreiking.

Tekst: Nico Brand
Foto's volgen wellicht nog...Lees meer berichten