Nieuwsbericht

26-05-2010

Hückelhoven (Duitsland) - 23-05-2010

Eerste Pinksterdag. Lekker uitgeslapen tot 06.45 uur. De tas staat al ingepakt met allerlei atletiekbenodigdheden zoals kogels, disci, speldjes, Statinashirt, etcetera...

Om 07.30 uur vertrek ik met de camper richting Hückelhoven voor een (hoop ik) leuke atletiekwedstrijd. Hückelhoven ligt ongeveer 22 kilometer over de grens met Duitsland, achter Roermond. Om maar zo te zeggen, niet op loopafstand van Culemborg.

Het is nog mistig onderweg. Van de windmolens langs de A15 zie je steeds de onderste wieken. De bovenste verdwijnt in de mist. Mooi. Turbo erop en stevig doorrijden naar het zuiden.

Ik zou bij de LeichtAtletiekVerein Hückelhoven een aantal masters uit het zuiden van Nederland treffen, en er zou ook een flink aantal Duitse masters in mijn leeftijdsklasse aanwezig zijn. Dat klopte in ieder geval. Goed begin.

Ik zou eigenlijk alleen meedoen met kogelstoten en discuswerpen, maar er zat wel 3½ uur tussen beide onderdelen. Ik heb toen maar besloten om ook te gaan gewichtwerpen en kogelslingeren.

Beide onderdelen had ik nog nooit gedaan tijdens een wedstrijd, en van techniek had ik nog nooit gehoord. Master Jan (Titulair) zou me dit binnen een kwartiertje leren, zo zei hij.

De wedstrijd begon voor mij met kogelstoten. De vorm komt er aan. De meeste stoten lagen op de 13 meter en de beste was 13.54 meter. Mijn beste prestatie van dit seizoen. Goede opsteker zo vlak voor de NK. Met deze afstand werd ik uiteindelijk 2e. Enige Duitsers, waar ik 2 jaar geleden nog van verloor, bleven nu ver achter. Er was een nieuwe Duitse kogelstoter, Reinhard Krone van SC Magdeburg, die dit onderdeel won met 15.55 meter.

Direct aansluitend volgde het gewichtwerpen. Masters >60 jaar werpen met een gewicht van 9 kilo. In vergelijking met kogelslingeren heeft gewichtwerpen een veel kortere slinger (zie foto).De gewichten zijn ook zwaarder. Er dient te worden gedraaid voor de afworp zoals bij kogelslingeren. Ik beheers de draai (nog) niet en heb dat zware kreng dus gewoon maar weggeworpen na wat aanwijzingen van Jan. 13.32 meter! Uiteraard een persoonlijk record en een nieuw clubrecord (aangezien er nog niets stond, was dit ook niet moeilijk), en de 1e plaats.

Na de lunch (Bockwurst mit Brot, ohne Bier) kogelslingeren. Ook nog nooit gedaan. De 'alte Deutsche Männer' werpen nog erg ver, tot zo’n 48 meter. Mijn 28.99 viel daarbij een beetje in het niet, maar de lezer ziet dat dit toch al bijna 29 meter is! Toch nog een 6e plaats, nieuw persoonlijk record en clubrecord.Bij het laatste onderdeel (discuswerpen) waren de spiertjes al aardig stram en door de hitte wat loom. De hele dag de zon vol op je kop is ook niet heel best voor de fitheid. De groep werpers was zo groot dat hij gesplitst werd. De oudere heren werden naar achteren geschoven, maar er bleef toch nog een groep van zo’n 16 werpers over.
Mijn worpen lagen (indien geldig) allemaal net boven de 40 meter. De beste (40,47 meter) had een meter verder kunnen zijn, ware het niet dat het jurylid in de baan van de discus ging staan en hem vol op zijn been kreeg. Domdomdom. Ik mocht wel over werpen, maar dan is de fut er toch een beetje uit. Dat werd een 'pannenkoek'. Uiteindelijk een 2e plaats achter Duitse collega Gerhard Zachrau van TSG Mutterstadt, die 44.81 meter wierp. De stabiele serie na alle andere onderdelen stemde echter wel tot tevredenheid zo richting de NK op 13 juni aanstaande.Al met al een gezellige wedstrijd, goed georganiseerd, met Deutsche Grundlichkeit, allemaal steeds 6 pogingen, leuke concurrentie, veel zon en, toen ik eenmaal toe was aan een biertje, zonder bier. Voor herhaling vatbaar. Ook voor andere wedstrijdatleten aan te bevelen als ze eens over de grens willen sporten (een nieuwe vorm van grensverleggend sporten).

Frans de LaatLees meer berichten