Nieuwsbericht

26-09-2017

Duomarathon langs Brabantse ‘smikkelplatskes’

Men hebbe nodig: Een mountainbike, twee paar hardloopschoenen, een duo (mag in allerlei samenstellingen) en je kunt op pad voor de Raamvallei Duomarathon. Het idee is eenvoudig: Je rent en fietst afwisselend en samen leg je 42 kilometer af.


Waarom een hele marathon in je eentje lopen als je het ook als duo mag doen en ieder de helft voor zijn rekening neemt? En nog beter, waarom een marathon in je eentje op gelletjes als het ook kan met echt lekkere hapjes onderweg? Nancy & Antje en Esther & Jeannette (samen met Paul & Edwin) leek het een goed alternatief en zij meldden zich zondag 24 september aan de start op landgoed De Barendonk in Beers. Nancy & Antje startten vanuit het snelste startvak, alhoewel je absoluut niet voor een PR meedoet aan dit evenement, was de weerstand om in het begin in de file te lopen te groot. Dan maar liever een snelle start. Maar een file is er vrijwel de hele route niet geweest. Wat een rustige en sfeervolle loop!


De route slingerde door rietlanden, langs wegen omzoomd met oude eiken, bossen, plassen en heidegebieden. De Raamvallei, tot dan toe onbekend, bleek schitterend. En in plaats van de gelletjes waren er de zogenaamde ‘smikkelplatskes’: Plekken onderweg waar wat te proeven viel. Een bakje kwark van een melkveehouderij, een gekookt ei zomaar ergens onderweg, heerlijke tomaatjes, fruit, molenkoek met noten, een smoothie, onvervalste Engelse scones bij atelier ‘Onder de Kersenboom’, een gebraden kippetje en een slokje bier bij kasteel Tongelaar.Tja… Onze gedachten gingen even naar Marc Laeven, die zich 600 kilometer oostelijker van ons het vuur uit zijn sloffen - voor een echte serieuze marathon – liep, zonder al dat lekkers. OK, zijn tijd is natuurlijk vele malen beter, maar wij leefden toch een middagje als god in de Brabantse Peel. Esther & Jeannette hadden de pech van een lekke band, maar dat was gelukkig snel weer verholpen. Ieder duo kon zijn eigen manier kiezen om te wisselen. Nancy en Antje wisselden om de 5 kilometer, Esther & Jeannette kozen voor langere trajecten hardlopen. Ook als de één wat beter en langer kan lopen kun je goed als duo meedoen, je kunt zelf bepalen hoe je de 42 kilometer indeelt. Een mountainbike is wel aan te bevelen, er waren ook mensen met een stadsfiets. Het was te doen, maar het bos, het mulle zand of de modder leende zich er niet altijd goed voor.Terug op landgoed De Barendonk hebben we in een warme nazomerzon nog heerlijk nagenoten van dit sympathieke en sfeervolle evenement.


Nancy en Antje liepen, fietsten en smikkelden de 42 kilometer in 4 uur en 42 minuten (zelf geklokt, want er was geen tijdsregistratie, het motto is genieten, en de beloning dit jaar een mooie button met daarop ‘ge bent unne kanjer’).Esther en Jeannette waren ietsje langer onderweg, maar zij hadden dan ook een band te verwisselden, hebben nog op een knuffelkoe gezeten en hebben bij het laatste smikkelplatske nog een klein glaasje bier geproefd.


Antje, Nancy en Esther

Lees meer berichten