Nieuwsbericht

08-05-2017

Bevrijdingsvuur Estafetteloop Geldermalsen

Donderdagavond 10 uur vertrokken 32 lopers (onder wie 5 Statinezen) per touringcar van Enspijk (gemeente Geldermalsen) naar Wageningen om daar na middernacht het bevrijdingsvuur op te halen en al lopend naar Enspijk terug te brengen en daar weer te ontsteken op een vuurschaal bij het oorlogsmonument. Ruim 70 kilometer werd daarbij afgelegd, een afstand die verdeeld was in 21 etappes van elk ongeveer 3 kilometer. Zes teams van 5 of 6 personen wisselden elkaar steeds af: het groepje dat net gelopen had kon gaan uitrusten in de bus tot de tijd dat ze weer aan de bak moesten. Veel deelnemers hielden zich niet aan de teamindeling en liepen spontaan ook met andere groepjes mee. Sommigen hebben die nacht in totaal misschien wel 30 tot 40 km afgelegd! We liepen o.a. over de Marsdijk en Rijnbandijk langs de Rijn en langs het Eiland van Maurik, een prachtige route hoewel je er 's nachts niet veel van kunt zien. De teams die aan de beurt waren werden steeds vergezeld door een voorfietser en een achterfietser, mensen die de route kenden. De Statina atleten: Jolanda van de Meerendonk, Tina Hoep, Remco Haxe, André Stroet en Nico Brand.


Bijzondere luxe was het feit dat door de gemeente was geregeld dat achter de lopersbus ook een massagebusje aan reed, met twee ervaren masseurs! Hier werd door de lopers dan ook gretig gebruik van gemaakt: masseur Martin meldde aan het eind dat hij die nacht bij de deelnemers wel 50 massagebehandelingen had uitgevoerd!




Volgens de planning zouden we rond 6:40 in Geldermalsen aankomen om daar in Le Melangeur een gezamenlijk ontbijt te hebben (om daarna nog door te gaan naar andere dorpen van de gemeente en uiteindelijk Enspijk). Gaandeweg bleek echter dat de tijdsplanning niet helemaal klopte en we veel te vroeg (zo'n 3 kwartier) in Geldermalsen zouden aankomen. Daarom werd alsnog tussen Buurmalsen en Tricht een extra etappe van 5 kilometer ingelast, wat werd aangekondigd als: "voor de liefhebbers". Er hoefde echter niet veel geronseld te worden want er was animo genoeg.


Na het ontbijt deden we nog een aantal dorpen van de gemeente aan: Meteren, Deil, Beesd, Rhenoy, Gellicum, Rumpt. Veelal liep de route daarbij dicht langs de Linge. Hoewel we inmiddels al veel kilometers hadden afgelegd bleef de sfeer onder de deelnemers geweldig!




De slotetappe van 1300 meter naar Enspijk werd door alle 32 deelnemers gezamenlijk afgelegd, waar we precies volgens de planning om 10:00 bij het oorlogsmonument aankwamen. Burgemeester Miranda de Vries (zelf een van de lopers) bracht daar het vuur van onze fakkel over op een vuurschaal.


Een mooi nachtelijk avontuur! Voor een filmpje: klik hier


Nico Brand




Lees meer berichten