Nieuwsbericht

24-05-2009

Pose Clinic - 16 mei 2009

Op zaterdagmiddag 16 mei verzamelden achttien Statina-leden zich in het clubhuis voor een clinic over Pose looptechniek, verzorgd door Phoenix-trainer Herman Lenferink (foto hiernaast).
Herman begon de middag met een stuk geschiedenis van het hardlopen en de denkbeelden daarover.
Daarbij werden sprekende voorbeelden gegeven van enkele lopers uit de vorige eeuw met een uitgesproken looptechniek:

Paavo Nurmi, die zijn heil zocht in het ver voorwaarts uitpendelen van het onderbeen;
Rudolf Harbig, die zijn heup, knie en enkel volop uitstrekte bij de afzet.

Zij gebruikten technieken die gebaseerd waren op de gedachte dat je snel zou gaan als je de bewegingsuitslag (range of motion, ROM) van de benen maar erg groot maakt. In de schilderkunst geven paarden met voor- en achterbenen zover mogelijk uit elkaar tijdens hun zweefmoment de indruk van een hoge snelheid. Maar dit bleek bij nader inzien biomechanisch onmogelijk te zijn. Alles wat het paard zijn snelheid geeft gebeurt onder zijn lichaam.
Emile Zatopek wist dat een lange pas hem alleen maar blessureleed zou bezorgen en gebruikte een hoge pasfrequentie om zijn snelheid te maken.
Moderne inzichten in de looptechniek gaan uit van een relatief geringe 'range of motion' (ROM) van de benen. En er is grote eensgezindheid over de het nut van het landen onder het lichaamszwaartepunt (BK, Pose en ChiRunning).

De essenties van de Pose-methode:
uitgangshouding met knien niet helemaal gestrekt tijdens de landing (S-pose);
het vooroverhellen vanuit de enkel, waarbij schouder, heup en enkel n lijn vormen (fall);
het snel, actief optillen van de voet van de grond, waarbij de hiel richting de bil gaat (pull)

Bij een geringe 'range of motion' hoort een hoge pasfrequentie. Voor Pose wordt een pasfrequentie van ongeveer 180 landingen per minuut aangehouden (3 per seconde).
Het kenmerkende verschil van Pose ten opzichte van BK is dat Pose meer de nadruk legt op het optillen van de voet (pull) waar BK de nadruk legt op een reactieve, stuiterende landing. De verticale beweging van het lichaamszwaartepunt is bij een Pose loper lager dan bij een typische BK-loper. De landing bij Pose is zachter.

Herman gaf aan dat Pose weliswaar de basis vormt voor zijn ideen over looptechniek, maar dat er genoeg elementen uit andere theorien te halen zijn die zich moeiteloos laten combineren met Pose. Hij noemt daarbij ook Gordon Pirie, Brits atleet, die zijn ideen vast liet leggen in een boek met de titel "Running Fast en Injury Free". Hier volgt een citaat van de eerste twee 'laws of running' van Pirie die erg goed passen bij de clinic van deze middag:
1. "Running with correct technique (even in prepared bare feet), on any surface, is injury free."
2. "Running equals springing through the air, landing elastically on the forefoot with a flexed knee (thus producing quiet feet). On landing, the foot should be directly below the body."


Wet nummer 1 van Pirie hebben we opgevolgd, door het praktische deel van de middag op blote voeten uit te voeren op het gras van het middenterrein. Klik hier voor een foto-impressie.
Herman gaf ons oefeningen om te spelen met:
de landing (uitgangshouding met licht gebogen knie en dan met beide voeten tegelijk kleine sprongetjes maken; Pirie, wet nummer 2)
de pasfrequentie (lopen met diverse frequenties, aantal dubbelpassen tellen per 13 seconden)
het hellen (lopen, inhouden, draaien en je dan 180 graden de andere kant uit voorover laten vallen en verder lopen)
de 'pull' (lopen met elastieken om de enkels, lopen na je knie enkele malen met weerstand te hebben opgetrokken)

We sloten af met een onderdeel dat inmiddels weer hip is geworden, maar bij Phoenix door invloed van Herman Verheul al wordt gedaan sinds de jaren '50 van de vorige eeuw: rompstabilteit (core stability). Herman demonstreerde enkele oefeningen, waarvan voor de aanwezige trainers toch weer een paar 'nieuwe'. Dus als je trainer ineens met nieuwe oefeningen op de proppen komt....

Conclusie: veel geleerd en de tijd vlg om. Herman heeft ons door de Pose-bril op hele originele manier laten kijken naar onze hobby: hardlopen.

Jac BlomLees meer berichten